Importarea masinii din SUA in Canada

Trecerea frontierei
 

     Cand am imigrat din SUA in Canada, am facut o mica cercetare in ceea ce priveste daca merita sau nu sa importam masina noastra. Va sfatui sa faceti la fel.
Noi avem o Hyundai Sonata din 2004, nici noua dar nici prea veche. Inainte de a incepe procesu de importare trebuie sa va ganditi daca va este convenabil acest lucru din punct de vedere financiar si al timpului.
     Deci, in primul rand accesati site-ul "Registrar of Imported Vehicles" http://www.riv.ca si verificati daca automobilul este eligibil pentru a fi important in Canada. Majoritatea automobilelor relativ noi sunt eligibile. Pentru o lista a punctelor care trebuie sa le faceti cand importati masina in Canada vezi aici: http://www.riv.ca/ImporterChecklist.aspx
     Dupa ce ati verificat eligibilitatea masinii aveti nevoie de o scrisoare de la dealer-ul din orasu vostru precum ca nu exista nici un recall pe masina dvs. Eu am sunat la dealer si i-am zis ca am nevoie de un recall clearance letter pentru masina mea, mi-a cerut VIN-ul de la masina si apoi am mers la dealer si am luat scrisoarea cu logotipul dealerului. RIV-ul prefera o scrisoare oficiala de la Hyundai of US sau Nissan of US, etc, insa e suficient sa fie de la un dealer autorizat.
     Inainte de a pleca din SUA aveti nevoie de o scrisoare de la compania de asigurari ca nu ati avut nici un accident (sau ca ati avut), aceasta scrisoare va fi necesara cand veti aplica la permis de conducere. Deasemenea aveti nevoie de la DMV-ul local Driver's Experience Record care va indica istoria permisului vostru de condus.


Exemplu de Registration Title

     Urmatorul pas este sa obtineti Registration Title. Daca masina a fost procurata printr-un loan, atunci mai mult ca probabil aveti nevoie la inceput sa platiti acest loan, pentru ca putine banci/institutii financiare va vor da titlul masinii daca inca nu ati platit loan-ul. Insa, e posibil sa importati masina si fara titlu dar aveti nevoie de o scrisoare oficiala de la banca/credit union unde aveti loan-ul in care se confirma faptul ca institutia va permite sa exportati masina din SUA ne-achitand loan-ul. Eu asta personal nu am facut, dar presupun ca daca alegeti aceasta cale va veti intalni cu mai multe probleme. Dupa ce noi am achitat loan-ul, banca ne-a trimis titlul in aproximativ 2 saptamani.
     Scurt timp inainte de a va porni la drum (3 zile inainte) trebuie sa trimiteti un FAX cu titlul masinii la punctul de trecere a frontierei pe partea Americana, CBP (US Border Patrol). Cel mai bine este sa sunati la punctul de frontiera si sa intrebati cand puteti trece frontiera cu masina si cand trebuie sa trimiteti fax-ul. Fiecare punct de trecere lucreaza diferit, de exemplu acolo un am trecut noi, nu lucreaza sambata si duminica (anume pentru exportarea masinei).
     Inca un lucru, fiti sigur ca sunteti asigurati cand mergeti in Canada cu masina. Noi am cerut de la compania de asigurari din SUA un document care confirma ca suntem asigurati pe o perioada de 30 de zile (maxim cat au putut sa ne dea).
     Cand ajungeti la frontiera, nu uitati sa intrati la US Customs inainte de a parasi tara, noi am scapat acest lucru si va spun ca nu este placut sa va intoarceti inca odata in SUA dupa ce ati intrat in Canada deja. Procesul de exportare dureaza nu mai mult de 3 minute. Ofiterii stampileaza simplu titlul si vi-l dau inapoi.
Exemplu

     Ajungand la granita Canadei, dupa ce le spune-ti ca intentionati sa "aterizati" ca imigrant (land as a permanent resident), trebuie sa le spuneti ca doriti sa importati masina. La granita Canadei o sa aveti de-aface cu ofiterii Canada Border Services Agency (CBSA). 
Deobicei noii imigranti nu trebuie sa plateasca taxe de vanzare la produsele care le aduc in Canada (in Ontario HST e 13%), inclusiv pentru masina. Ofiterii CBSA va vor da Forma #1. Aceasta forma este foarte importanta.
     Dupa ce treceti granita si sunteti in Canada, aveti 45 de zile sa importati masina. De altfel masina trebuie sa fie dusa inapoi in SUA. Apoi, avand Forma #1 intrati pe http://www.riv.ca si introduce-ti datele din forma si platiti $200 pentru inspectia federala. Deasemenea trebuie sa fax-uiti si recall letter-ul care l-ati primit de la dealerul din SUA. Peste vreo 3-5 zile ve-ti primi Forma #2. 
Avand Forma 1 si 2 sunati la un Canadian Tire sa faceti un appointment pentru federal inspection, daca sunteti in Ontario faceti un appointment si pentru inspectia provinciala (care include safety check ~$90 si emission test ~$50).
     Inspectia federala va asigura ca masina se conforma regulamentelor Canadiene. Noua ne-au facut urmatoarele schimbari: 1. Au instalat DRLS (Daylight Running Lights), in Canada toate masinile trebuie sa aiba luminile aprinse mereu (asta a costat aditional ~$150) 2. Au instalat o centura de siguranta in spate, nu stiu din ce cauza dar necatand la faptu ca la masina noastra sunt 3 locuri in urma, insa erau doar 2 centuri 3. Inscriptie in limba francela pe curelele de siguranta. Atat.
Exemplu

     Odata ce aveti Forma #1 si #2 stampilata de la Canadian Tire, mergeti la un Service Ontario (daca sunteti in Ontario) sa va inregistrati masina si sa va luati numere Ontario (License Plate). Numerele din Ontario au costat din cate tin minte ~$75, cele "la comanda" (custom) costa mai mult.
     Defapt, una din cerinte pentru a inregistra masina in Ontario este sa aveti asigurare. Asa ca inainte de inregistrare trebuie sa va cumparati asigurare auto.
Exemplu

     Avand scrisorile de la DMV si de la compania de asigurari (fiti sigur sa aveti 2 copii de fiecare) trebuie sa va duceti sa aplicati la permis de conducere. In cazul Ontario - daca aveti 4 ani de conducere in SUA puteti obtine permis G full fara examen (doar test de ochi). Regulele de schimb reciproc de permis de conducere le puteti gasi aici: http://www.drivetest.ca/en/license/ExchangeReciprocal.aspx
Procesul de schimb al permisului de conducere il puteti incepe a face indata ce ajungeti in Canada, nu are nimic cu masina. Va incurajez sa-l faceti cat mai curant.
     La aceasta etapa ar trebui sa aveti si permis de conducere si Ontario License Plates, felicitari!

     In ceea ce priveste asigurarile auto in Canada am sa scriu un articol separat, dar pe scurt va pot spune cat au fost preturile la asigurari in 2005 in Canada pe an:

British Columbia: $1,404
Ontario: $1,347
Saskatchewan: $1,197
Manitoba: $1,152
New Brunswick: $1,044
Alberta: $1,036
Quebec: $988
Newfoundland: $947
Nova Scotia: $871
Prince Edward Island; $825

Din 2005 evident s-au ridicat preturile, dar asta va da o idee cam cat ar costa.

Noi in Ontario platim de doua ori mai mult cat plateam in Iowa: $143 vs $74

     Multi pot sa se intrebe daca merita de trecut prin acest proces si de importat masina sau e mai bine de vandut si de cumparat o masina noua (sau folosita) in Canada.
Pentru noi, consider ca a fost o decizie buna sa aducem masina. Motivele:

1. Nu am platit taxe de import, doar acei $500 care i-am cheltuit pentru teste de inregistrarea masinii
2. Cand ne-am mutat, inca nu am avut un job si fiind in asa situatie financiar incerta, e mai bine sa te retii din cheltuieli nejustificate
3. Masinile in general sunt mai scumpe in Canada, mai mult ce-i drept aceasta se aplica la masinile noi. De exemplu in Canada o Hyundai Sonata incepe de la $22,700, in SUA de la $19,795. Nissan Maxima in Canada $37,800 pe cand in SUA $32,000. Desi unele spre surprinderea mea de genu Ford Focus e cu $3,000 mai ieftina in Canada.
4. Taxa de vanzare in Ontario este 13% pe cand in multe state in SUA e mai mic.

Insa masinile folosite sunt cam la aceleasi pret, totusi in Canada pot fi un pic mai scumpe, depinde de masina.
Asta totul se datoreaza faptului ca in trecut dolarul Canadian era mai slab decat acel American. Acum insa e la paritate.
     Eu consider cu cat masina e mai noua cu atat mai mult merita s-o importati in Canada si sa nu cheltuiti bani din nou pe alta masina, insa daca voaloare masinei e sub $5K si doriti o masina noua atunci puteti fi sigur ca o sa gasiti o masina pe placul vostru si in Canada.
Iata doua site-uri pentru a cauta masini noi si folosite in Canada: http://autocatch.com/ si http://www.autotrader.ca/

O zi buna.

Comments

  1. Se poate un pret total, cit a costat tot?
    Meris anticipat

    ReplyDelete
  2. Un pret la cat a costat importarea masinei?

    Pai cam $500

    ReplyDelete
  3. Dar o parte din acesti $500 ii platesti oricum cand iti inregistrezi o masina noua in Canada/Ontario. Doar inspectia federala de $200 a fost ceva care e nevoie de facut cand aduci masina din alta tara. Restu $300 ii platesti chiar daca cumpari masina in Canada.

    ReplyDelete
  4. Multumesc, foarte utile informatii! Violeta

    ReplyDelete

Post a Comment