Alte vize

Off n-am fost demult pe aici. Nu am crezut ca o sa ajung timpul cind o sa fiu asa de ocupata ca nu o sa am timp nici de Facebook :) La lucru e nebuneala mare, am inceput un alt curs online si tot timpul mii ocupat. Ajung seara pe la 7 acasa ca numai de calculator nu imi este.
Ei da bine, nu despre asta am vrut sa scriu. Am primit recent o intrebare de la o persoana cum altfel ar putea sa ajunga in Canada, inafara de imigrare.Pai ce sa zic, metode sunt, trebuie sa ai noroc sa te califici si sa-ti si mearga. Pe mai multe bloguri tot gasesti mereu mai mult povesti despre procesul de imigrare dar mai putin alte metode de a ajunge aici. Defapt metodele astea is stiute cred ca de toti, dar ma rog ma mai repet si eu sa nu zic ca nu scriu nimic :)
Deci:
1. Viza de turisit - despre asta cred ca toti stiu si nu necesita mare descriere. Insa daca vreti sa aflati mai multe cititi aici.
2. Viza de student - Anual aproape 100 mii de studenti internationali vin la studii in Canada. Hmm sa fiu sincera m-a surprins aceasta cifra. Ca sa nu intru in foarte multe detalii, o sa las pe cei interesati sa citeasca mai multe informatii oficiale aici. Un lucru de stiut e ca daca vii pe viza de student si esti casatorit poti sa-ti aduci si partenerul ca dependent, desigur daca i se accepta viza.
3. Viza de munca - Daca ai o oferta de munca ai sanse mari ca portile "raiului" sa ti se deschida. Dupa un 2 ani de munca aici ai dreptul singur sa aplici la procesul de imigrare (in SUA asa ceva nu se permite). Pentru mai multe informatii despre acest tip de viza cititi aici.
 4. Business visa - pentru cei care au multi bani si vor sa investeasca, Canada ii asteapta cu bratele deschise.
Ce mi-a placut mie la Canadieni e ca nu sunt atit de stricti in ceea ce priveste tot procesul de vize, in plus sunt foarte diferite decit la americani. De exemplu in SUA daca sotul tau e pe viza de munca si tu esti ca dependent nu ai dreptul sa muncesti, defapt la ei pe oricare viza nu ti-ai afla daca esti dependent n-ai drept de munca. Prostia cea mai mare insa imi pare la ei ca fiind student, finisind universitate chiar Masterat obtinind acolo, nu-ti dau posibilitatea singur sa aplici la imigrare. Trebuie sa gasesti un angajator care sa vrea sa aplice pentru tine iar procesul...of doamne e tare lung.
In Canada e mai simplu. Ai venit ca student, ai finsat ceva studii, ai lucrat un an...poftim aplica singur la imigrare. Ai venit cu partner..nicio o problema ii dam drept de munca...lasa sa munceasca ca tot noua ne plateste taxe. Intr-un final statul are de cistigat cind cineva lucreaza legal decit cind o face ilegal.
Pentru noi unul din motive care am lasat SUA anume aceasta birocratie a vizelor a fost. Sa stai citiva ani pe viza de student/muncitor si sa nustii ce te astepta miine nu e placut de loc. Sa astepti ca poate seful o sa vrea sa aplice pentru tine, dupa care esti legat de el citiva ani pina iti face procesul si tot asa mai departe. Dupa cum ziceam Canada din punctul asta de vedere e cu mult peste SUA.
Asa ca cei care viseaza sa ajunga in Canada sa nu creada ca daca procesul de imigrare s-a incetinit nu se mai poate de ajuns. Poate o sa fie mai greu dar e tot mai bine decit nimic :)

Comments

  1. Da, s-o ajunge mai greu , dar se trage prea mult de timp. Adica la dosare depuse de aproape doi ani cum este al nostru si al multora care au depus odata cu noi , sa te apuci sa ceri din nou actele trimise acum ,in diverse forme conforme cu originale emise de institutia emitenta , este deja o tragere de timp foarte mare. O sa ajungem noi in Canada (cei care pot face actele) cam la vreo 5 ani de la depunerea dosarului 1. Din ce am vazut pe forumuri - foarte multi au renuntat la idee si au apucat-o catre alte zari...

    ReplyDelete
  2. Pe de alta parte daca ai meseria cautata esti aici in cateva luni cu viza de munca care in urmatorul an poate fi drumul catre rezidenta permanenta , Acum o luna jumate a fost in tara un prieten de familie sa caute CNC , frezori , si peste 2 saptamani sosesc la munca trei baieti . Dar a fost foarte greu sa gasesca in tara baieti calificati .

    ReplyDelete
  3. da ziceai de mine de ce nu mai scriu :) Oleg, Milton

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleg, tu nu mai scrii de loc, eu mai rar dar macar tot scriu :)

      Delete

Post a Comment