Voluntariat in Canada

Termenul de voluntar l-am cunoscut inca de prin clasa a 9-a. Pe atunci abia se crease centre pentru tineri si stiu ca eram "Primarul Copiilor si Tinerilor" din comuna mea. Cred ca majoritatea din voi cunoasteti ce inseamna  termenul voluntariat- sa faci ceva si sa nu primesti o remunerare financiara in schimb. Apoi iata asta faceam eu atunci. Nu primeam salariu insa incercam sa fac ceva bun pentru tinerii din satul meu. Asa s-a creat primul "post" de radio din scoala mea.
Am continuat voluntariatul cind eram anul 1 la unviersitate. Stiu ca am trecut un interviu ca sa pot sa fiu voluntar la Centru International "La Strada". Am invatat foarte multe acolo si practic pot sa zic ca anume de-acolo mi s-a "trezit" acel simt de ajutor pentru altii...a face ceva fara a astepta ceva in schimb. Cind mergeam si prezentam seminare prin satele Moldovei si cind vedeam cum peste 30-40 de copii ma asculta si cind ma gindeam ca viata unora se va schimba datorita informatie pe care o prezentam, ma simteam implinita.
Am continuat voluntariatul in SUA. Timp de 6 luni in fiece zi pentru 3-4 ore mergeam la Fundatia Bibliotecii Publice din Des Moines si faceam tot ce erau nevoie acolo. ...de la aranjatul cartilor pe rafturi pina la colectarea articolelor despre biblioteca in ziare. Datorita persistentei mele dar si dorintei da a ajuta atunci cind e nevoie a venit si primul job..tot acolo unde am facut voluntariat. Dupa cum va dati bine seama timp de 6 luni directoarea fundatie a avut ocazia sa ma cunoasca, sa vada cine sunt si ce vreau si respectiv cind s-a ivit ocazia nu a ezitat nici o secunda sa ma angajeze.
Multa lume nu cunoaste faptul ca in America de Nord (nustiu cum stau lucrurile in Europa la acest capitol) e foarte bine venit, ba recomandat sa faci voluntariat, iar de multe ori asta e cale sprea a te "infiltra" intr-o organizatie si intr-un fel sau altu sa poti gasi un job acolo. Se zice ca mai mult de 80% din joburi nu sunt plasate pe saiturile cu pricina. Ele sunt joburi "ascunse" - practic oamenii care sunt recomandati ori aceasi voluntari care muncesc gratuit la acea organizatie, o sa aiba prima sansa sa ia acel job care nu a fost publicat "outside".
In Canada ca si in SUA de alfel,  majoritatea joburilor se obtin prin networking un fel de "cumatrism" la noi. Ca cineva sa te recomande trebuie sa te cunoasca, iar ca sa te cunoasca inseamna ca trebuie sa interactioneze cu tine, iar ca sa interactioneze inseamna ca intr-un fel sau altu trebuie sa va aflati in acelasi mediu. Pentru cei noi veniti voluntariatul e usa sprea gasirea unui job, pentru ca la inceput nimeni nu te cunoaste ca sa poate sa-ti faca o recomandare. Insa daca te duci la o organizatie si lucrezi gratuit citeva ore pe zi, ai ocazia sa demonstrezi cit de bun esti, sa faci ceva practica, in plus, ai acces la mult mai multa informatie "din interior". Pentru ca dupa cum va ziceam...multe joburi sunt ascunse si auzi de ele anume de la alti oameni care cunosc pe cineva care cauta pe altcineva.
Asa ca daca abia ati venit si nustiti de unde sa incepeti si aveti citeva ore pe zi care sunteti dispusi sa le "cheltuiti" pe ceva neplatit...cautati oportunitati de voluntariat. Pentru cei din Ontario am citeva linkuri care o sa va ajute mai usor sa gasiti oportunitati de voluntariat. Daca aveti o ramura speciala care va intereseaza puteti sa cautati anume acolo. Deci :
1. http://www.citizenship.gov.on.ca/english/citizenship/volunteer.shtml
2. http://www.ovcn.ca/about.aspx
3. Pentru cei din Ottawa  - http://volunteerottawa.ca/vo-clean/index.php?/eng
4. Iar pentru cei ce cauta ceva in domeniu nonprofit - http://charityvillage.com/


Comments

  1. Salut,

    Am vrut sa-ti scriu un mail dar nu gasesc niciunde adresa ta de mail. Am citit la un moment dat la tine pe blog ( si sper sa nu gresesc) ca ai cumparat niste haine ieftine online din China. M-ar interesa si pe mine niste websiteuri sau alte detalii. Adresa mea este gabitzu10@yahoo.com.

    Multumesc,

    Gabitzu

    ReplyDelete

Post a Comment