Despre nastere in Canada

Citisem zilele mai trecute niste articole despre procesul nasterii in Romania si Moldova. Autoarele articolelor povesteau cit de barbar si josnic sunt tratate multe femei pentru care, cel mai important moment pe care il asteapta de 9 luni, se transforma intr-un cosmar.
Eu nu am nascut in Moldova si nu pot sa zic cum stau lucrurile insa am prietene care au nascut si experientele au fost diferite. Ei bine, acum nu vreau sa vorbesc despre cit e de rau e acolo sau bine aici, dar sa va zic experienta pe care am trait-o eu aici.
In Canada, fiecare femeia insarcinata are dreptul sa-si ia pe parcursul sarcinei un doctor ginecolog sau midwife. Cea din urma, fiind o persoana care primeste sarcini cu risc redus. Multe femei opteaza pentru midwife din simplu motiv ca se creeaza o relatie mai aparte, ai dreptul sa te vezi mai des si in plus, midwifeul o sa-ti primeasca nasterea (in cazul ca nu apar complicatii). Ea are grija de tine si bebe timp de 6 saptamini dupa nastere. Atunci cind ai un doctor ginecolog nu iti este garantat ca aceasta persoana o sa-ti primeasca nasterea pentru ca ei de cele mai multe ori sunt de garda la spitalul unde tu esti inscrisa sa nasti de 2-3 ori pe saptamina, deci sansele nu-s foarte mari ca o sa ai acelasi doctor. Asa a fost si in cazul meu.
Pentru ca piciul meu se afla in pozitie breach ( statea cu  capul in sus), doctorita mea, mi-a zis ca spitalul unde eu trebuie sa nasc nu primesc nasteri breach, respectiv daca vreau sa nasc natural trebuie sa imi gasesc alt doctor si sa schimb spitalul. Eu am fost deacord cu cezariana. Cei drept, dinsa m-a programat cu o zi inainte de due date, respectiv a lasat pina in ultimul moment sa vada daca bebele se va schimba. Ei bine pentru ca el era marisor, sanse sa se schimbe erau mici, cei drept eu deja eram obisnuita cu ideea de cezariana si chiar speram sa ramina asa cum este ca sa nu mai am surprize.
Dupa cum se mai zice, planul de-acasa e diferit de cel de la tirg, si bebele meu, a decis singur sa vina cu o zi inainte de cezariana planificata.
Odata ce s-au rupt apele am sunat la spital si li-am zis situatia. La ei in sistem era deja informatia despre cazul meu si ca eram programata pe a 2 zi la cezariana, respectiv nu a fost nevoie sa stau acasa sa astept contractiile din 5 in 5 minute.
Nustiu cum in Moldova, insa aici de fiecare data cind mergi la doctor ti se spune, ca atunci cind se incep contractiile nu trebuie sa te grabesti la spital, pentru ca e mai bine pentru mama sa stea in comfortul ei, acasa si sa astepte, decit pe un pat de spital. Si doar atunci cind sunt din 5 in 5 minute sa te duci.
Odata ajunsi la spital (12 noaptea), mi s-a desemnat o asistenta. Dinsa a avut grija de mine pina dupa ce am nascut. Statea linga mine mereu, ma intreba ce doresc, cind apareau contractiile ma sustinea, cind ii ceream ceva medicamente pentru durere repede imi dadea. Sotul a fost alaturi de mine mereu. Stiu ca in Moldova nu prea se practica acest lucru, insa e atit de important sa ai omul drag aproape care sa te ajute.
asa ucideam timpul, intre contractii :)
 

Cind au inceput contractiile sa se intensifice, doctorul de garda a venit si a vorbit cu mine. A facut rapid un ultrasound sa vada daca bebele nu s-a schimbat pozitia (in caz ca era schimbat, trebuia sa nasc vaginal). Pentru ca eu mincasem tirziu, anesteziologul a zis ca trebui sa astept cel putin 6 ore ca sa fie safe sa imi puna spinal block. O injectie in spate care imi amoretea parte de jos a corpului. Deci, am asteptat 6 ore, timp in care mereu am fost sub supravegherea asistentei si a doctorului care venea din cind in cind sa vada care e situatia.
La ora  6 dimineata am fost dusa in sala de operatie. Doctorul  si anesteziologul au explicat ce urmeaza sa se intimple, cit timp m-au pregatit sotul a stat in sala de asteptare, inainte sa se inceapa operatia l-au adus si pe el si a stat la capul meu si ma tinea de miina. (Nu putea sa vada nimic pentru ca era trasa un fel de perdica). Dupa vreo 20 min doctorul mi-a zis ca acus o sa simt o presiune mare la abdomen, era momentul cind  il scoteau pe bebe. Dupa citeva secunda am auzit primul plinset. Il intrebam pe sot ce se intimpla si cum arata micutul. Dupa ce l-au curatit, masurat, cintarit,  l-au dat sotului si el il tinea in brate linga mine. Cind l-am vazut am inceput sa pling fara sa vreau...erau atit de dragalas.

Timp de vreo 40 min doctorul  a finisat "lucru" la mine. La sfirsit ne-a felicitat, a zis ca totul a parcurs fara probleme.  Dupa aceasta am fost mutati in sala de recuperare unde am stat cam o ora, timp in care au pus bebele la mine la sin, ne-au verificat pe mine si bebe si au zis ca suntem gata sa mergem in camera unde vom sta pina la eliberare.

Odata ajunsi in camera la fiecare 2 ore o asistenta venea sa ne verifice, imi dadeau pastile mie pentru durere, cu toate ca prima zi nu am simtit nimic din cauza ca injectia care mi-a fost administrata in spate mai avea ceva medicamente care ajutau sa nu am dureri pentru 24 de ore.
Seara a venit o asistenta si ne-a aratat cum sa baim bebele. Toata lumea amabila, fara tipete si injuraturi :) Dupa 48 ore, ma simteam destul de bine asa ca am cerut sa fiu eliberata. Dupa ce doctorul a verficat operatia a zis ca totul e OK si pot sa plec cind vreau. Frumusel am facut bagajele, am multumit la asistente (fara sa platim pe nimeni), am luat bebele si ne-am indreptat spre casa unde am inceput o noua viata...in 3.
 Eu stiu ca fiecare femeie are povestea ei de nastere si nici un caz nu seamana unul cu celalalt, insa eu am fost atit de multumita de felul in care am fost tratata, fara sa ma gindesc ca trebuie sa platesc pe cineva ca sa primesc servicii de calitate. A fost o experienta extraordinara care nu m-a speriat si nu m-a facut sa vreau sa nu mai fac copii, dimpotriva. Anume ajungind in astfel de situatii, nu-mi pare rau pentru taxele care le platesc aici in Canada:)


Comments

  1. era fain daca postai un film cu toata povestea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma ierti ca nu am avut un cameraman cu noi sa ne filmeze toata noaptea :))

      Delete
  2. Mi se pare mie sau seamana cu tati ? :) Felicitari copii , bucurati-va de fiecare clipa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi. Unii zic ca seamana cu tati altii cu mami. Principalul sa fie sanatos :)

      Delete
  3. Tu esti din Republica Moldova?

    ReplyDelete
  4. Nustiu cum e in Quebec dar aici in Ontario te pune sa semnezi o foaie daca esti OK ca doctorul sa faca epiziotomie. Eu sunt sigura ca si in Canada exista cazuri de groaza dar totusi cred ca nu se compara cu cele din tarile est europene. Eu n-am auzit pe nimeni aici sa zica ca au fost tratate josnic sau ca au fost numite in anumit fel, nu mai zic sa se tipe la tine. Aici, asistentele (majoritatea) o sa se comporte impecabil pentru ca le e frica sa nu-si piarda jobul. Pacientul are prioritate si asta, noi pacinetii, o stim si nu ne e frica sa ne plingem in caz de ceva.
    Referitor la doctor care sa fie de garda si sa nu fie la spital nu am auzit. Eu stiam ca mereu este un doctor prezent si in caz ca mai trebuie unul atunci este chemat de urgenta, cel putin asa mi s-a zis mie. Faptul ca a fost amendat doar cu 7K nu prea imi pare real, adica ori familia a tacut si nu l-a dat in judecata ori nu a fost vina lui, pentru ca din cite vad aici daca faci putina galagie repede esti auzit.
    Referitor ls noroc, mai mult cred ca se refera la faptul cum o sa nasti, o sa fie o nastere simpla ori una cu complicatii, pentru ca de un un lucru sunt sigura, o sa fii tratata cu respect si n-o sa te gindesti ca va trebui sa dai spaga la doctor si la asistenta pentru a primi servicii de calitate.

    ReplyDelete
  5. De doctorita aia mutilata de politie in Canada ai auzit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ,not again same hysteria :))) ... Fiti dragilor ceva mai originali ... "mutilata " este de departe mult spus ... iar cand faci speeding si refuzi sa prezinti actele cam asta te asteapta ....Poate i-ar trebui si Romaniei un tratament asemanator si nu ar mai fi atatea beizadele sa se sparga in figuri pe asa zisele autostrazi romanesti :)))

      Delete
  6. https://www.youtube.com/watch?v=UZESiAyT86Q

    ReplyDelete
    Replies
    1. si care e legatura intre articolul meu si acest caz?

      Delete
  7. Lasa-l pe Aiurica de Galatzi , el vede legaturi in orice ... doamna dentist , a fost oprita in trafic pentru speeding , a refuzat sa prezinte actele si a opus rezistenta ...probabil ca era obisnuita sa "rezolve romaneste " cu spaga ... nici in relatiile cu pacienti nu exceleaza dar asta nu are legatura cu cazul .

    Cam asta e diferenta ...in Romania alearga ca nebunii , fara frica de politie ....omoara oameni si scapa nepedepsiti ....doar fiindca sunt vedete , smecheri sau baieti cu bani ...
    Severitatea cu care sunt tratate genul asta de lucruri ma bucura . Sunt sanse de a intalni mai putina inconstienta pe sosele .

    ReplyDelete
  8. Congratulations again :) He is so cute ! Im happy your surgery went well !

    ReplyDelete
  9. Frumoasa experienta ta! Si la mine a fost la fel de frumoasa, m-am simtit mereu in siguranta, iar personalul de la Ottawa General a fost de milioane. Adevarati profesionisti. In legatura cu un comentariu de mai sus, eu am avut nastere naturala, cu epiziotomie. Echipa de la nastere au considerat ca bebele vine prea repede si nu va fi timp pentru dilatarea aceea treptata, asa ca au optat pentru epiziotomie. Echipele de medici chiar pun pe primul loc sanatatea ta si a copilasului, iar deciziile pe care le iau sunt "in your best interest". Pozele sunt superbe, radiati de fericire. O saptamana frumoasa!

    ReplyDelete

Post a Comment