Următorii pași

     Deci, după ce am trimis primul pachetul de documente (pentru a vedea dacă suntem eligibili), pe 22 Ianuarie 2010 am primit un email prin care ni-au informat că ne calificăm pentru categoria la care am aplicat.  În decurs de 4 luni a trebuit să trimitem pachetul cu toate actele necesare (cazier judiciar din MD și USA în cazul nostru; copii la diplome, cărți de muncă, certificat de căsatorie, certificat de la bancă...și lista poate continua).

     Vreau să vă dau un sfat care pe noi ni-a ajutat sa fim organizați. Am creat o listă cu toate documentele necesare, după care in fiecare zi/săptămînă marcam ce documente am adunat. Certificatul de la poliție din SUA a luat cel mai mult timp, din această cauză e bine să te pregătești din timp. După ce am adunat toate actele necesare am început să facem dosarul. Aici iar vin cu un sfat, să nu vă fie lene să creați un dosar care să arate profesional. În primul rînd asta v-a ajuta pe cel/cea care v-a analiza dosarul vostru și nu în ultimul rînd demonstrează cine sunteți voi. Deci, ce am făcut noi, a fost ca în primul rînd să creem un Index. Pe prima pagină în ordine numerologică am explicat ce documente se află în dosar. Pentru fiecare document sau dovadă care lipsea am scris o explicație. Mai jos puteți vedea un exemplu:



     Written explanation for Alexandru and Ana missing original transcripts from State University of
Moldova

Alexandru and Ana both graduated from State University of Moldova. The university issues
only one copy of transcripts. This copy is given to the student.Alexandru and Ana tried to get an original copy of their transcripts in a sealed envelope from the university, but the university denied their request and stated that they don't issue another copy of the transcripts. Because of that Alexandru and Ana photo copied their transcripts from the State University of Moldova and sent them without a sealed envelope from the university.

     Așa am procedat pentru fiecare "neajuns" sau ce credeam noi că nu este complet. E cel mai bine să explicați în scris tot ceea ce crede-ți voi că nu este clar. De 5 ori am verificat formele care li-am completat și de 5 ori găseam cîte o greșeală asa că cel mai bine să măsurați de 7 ori și odată să tăiați.
     In aprilie 2010 cu dosarul bine pus la punct, aranjat am mers la Fedex (încercați pe cît puteți să folosiți un serviciu poștal care vă oferă posibilitate să urmăriți dacă documentele trimise au ajuns la destinație, intr-adevăr e mai scump, însă vă eliberează de ceva stres.) De aici s-a început așteptarea. Știam că v-a dura în mediu cam 6 luni pînă vom avea un răspuns, așa că am încercat în acest timp să "uităm" de procesul de imigrare.

    Exact peste 6 luni, in Octombrie 2010 am primit un răspuns de la centru de procesare a cazului nostru. Au zis că suntem bravo :) că nu avem nevoie de interviu și că numai să le trimitem rezulatele medicale. A 2 zi, cu cîte $330 de persoana am mers la un doctor care era licențiat de centru de imigrare si am făcut analizele. Doctorul ni-a zis că într-o săptămînă rezultatele o sa fie trimise în Canada.
     Împreună cu soțul aveam deja, cum se mai zice, чемоданное настроение. Doar că iară planurile de acasă nu-s mereu ca cele de la piață. În acea perioadă, deoarece era sfîrșit de an, și deoarece Canadienii mai introduseseră ceva reguli noi, tot amînau momentul cererii pașapoarelor noastre. Am așteptat 7 luni, dupa tranasmiterea medicalelor pînă în momentul cînd am primit emailul cu pricina. S-a întimplat aceasta tăman cu o zi înainte de nunta noastră din Moldova, vreau să cred că a fost un cadou de nunta :) Deci, după ce am terminat treburile acasă în Moldova, ni-am intors în SUA, după care chiar a 2 zi am zburat in Buffalo, NY pentru a ne lua vizele. Procesul a fost foarte ușor. Am dat pașapoartele și emailul care confirma cererea lor și în 10 minute am fost chemați și oficial ni s-a înmînat pașapoartele cu faimoasa frunză de arțar:)
Off cînd îmi aduc aminte ce peripeții am mai avut pînă am ajuns înapoi în Des Moines (orașul unde noi trăiam) păi pot să zic că îmi cam statu-se în git acea viză (dar despre asta o să povestesc altă dată). Entuziasmați și fericiți că am avut răbadre să ducem pînă la capăt acest traseu am început "mare împachetare" Trei săptămăni au trecut foarte repede și tot lăsam de azi pe miine să facem bagajele, că de mă rog poate o sa ne mai trebuiască ba una ba alta.
       Avem în mine un mix de sentimente, eram entuziasmată că ne mutăm în altă țară, dar aveam o frică de ce ne așteaptă. Timp de 3 ani în SUA mi-am făcut mulți prieteni de care îmi era tare greu să mă despart și să mă împac cu gîndul că degrabă nu o sa-i mai văd. Dar ce nu ai face, treb să treci și peste asta și să privesti cu optimism înainte. Așa deci, pe 18 Iulie 2011 ni-am luat mașina, valiza și hulubii și ni-am pornit la drum - 18 ore ne despărțeau de noua noastră aventură, despre care voi povesti în urmatoarea postare. Pînă atunci bună dimineața Moldova și noapte buna Canada.
Citeva poze cu my best friends from Des Moines, Iowa,which I miss so much.

My best friend Bianca and I



asa sărbătoriam noi Halloween-ul
Și de Jănică nii dor :)
our last night in the US with our best friends Debbie & Cole



Comments

  1. Simplu, direct şi la obiect. :D Bravo!

    Deci aventura continuă. Aşteptăm noutăţile. ;)
    Baftă multă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, aventura continua, nu-mi vine sa cred ca peste 8 zile avem deja un an decind suntem aici. Repede mai zboara timpul asta...

      Delete

Post a Comment