Joburi, salarii in Ottawa

Trisha m-a rugat sa scriu despre salariile din Ottawa, despre cit e de greu sa gasesti un job aici. Ea parca mi-a citit gindurile pentru ca azi chiar vroiam sa scriu la aceasta tema.
Deci, dupa cum bine stiti  in Ottawa, capitala Canadei, se vorbesc ambele limbi oficiale (Franceza si Engleza), asa dar, majoritatea angajatorilor din Ottawa cer sa fii bilingual. Tinind cont de faptul ca mai mult de 21.2% (date din 2003) din joburi sunt la guvern, si peste 200 mii de oameni (date din 2011) lucreaza pentru guvern in Ottawa, se subintelege de ce se cere cunoasterea ambelor limbi.
Nici eu nici sotul nu vorbim franceza (ne-am inregistrat pentru cursurile celea gratuite care pentru newcomers CLIC, pe 15 februarie trebuie sa trecem un test pentru a ne zice la ce nivel suntem). Sotul nu-si facea griji pentru job deoarece domeniul in care lucreaza(IT)+studiile+expereinta din SUA cintareau destul pentru asi gasi ceva ce ii place. In plus in domneniu IT aici nu prea se cere franceza, e bine sa o cunosti dar nu e un MUST. Mai greu a fost pentru mine. De la inceput am stiut ca trebuie sa aplic la universitate pentru ca studiile din Moldova nu vor fi deajuns pentru ca sa ma ajute sa gasesc un job. In plus am mers pe ideea ca e mult mai usor sa gasesti canadieni, sa-ti faci prieteni fiind la universitate, networking cum se mai zice. Asa s-a intimplat sa fiu omul potrivit la locul si timpul potrivit asa ca m-am trezit admisa la masterat in comunicare la Carleton University. Am avut norocul sa-mi fie recunoscute studiile din Moldova si pe linga toate si bursa sa primesc ca aveam note bune si un part-time job la universitate ca Teacher Assistant. Practic universitatea imi platea pentru studii si in plus mai primeam cite $1mie pe luna. Nu era rau de loc doar ca era mult de invatat si foarte multa teorie care nicidecum nu ma ajuta in ceea ce lucrez acum. Timp de 4 luni cit a durat primul semestru tot mergeam pe la diferite seminare referitoare la joburi, cum sa-ti creezi un CV, care e diferenta dintre CV si Resume, cum sa scrii un Cover letter si multe alte sfaturi care iarasi in cazul meu nu prea au dat rezultate. Am trimis Resume-ul la peste 100 de companii si joburi, nici un telefon, nici un interviu. Intr-un moment am zis ca ajunge si ma concetrez numai la studii si la jobul de la universitate. Pai iata cind am zis ca nu mai caut, altii m-au cautat.

Un coleg de la universitate intimplator cind aveam pauza si ieseam cu toti sa mincam, m-a intrebat in ce domeniu am lucrat in SUA, ce vreau sa fac etc. I-am zis ca am lucrat in fundrasing si ca tare mi-a placut si ca ma gindesc pe viitor sa raman in domeniul dat. El deodata ma intreaba daca nu vreau un job :) Am zis ca pot sa incerc, doar ca i-am zis ca ma gindesc la un part-time job ca sa am timp si de unversitate. El mi-a zis sa ii trimit resumeul meu si el l-a transmis fostei lui sefe care cauta disperata pe cineva. Si uite ca am trecut 2 interviuri cu ea si peste 2 saptamini am primit oferta. Unica conditie a lor a fost sa lucrez full-time. La inceput m-am gindit ca o sa fac fata si universitatatii si lucrului, insa nu prea s-a putut asa ca am luat o pauza de la universitate (ca tot ceea ce invatam erau mai mult teorii si nimic practica, asa ca am decis peste un an sa ma transfer sa fac un master in philanthropy, daca tin blogul pina atunci o sa va zic daca mi-a reusit sau nu.) Lucrez la o organizatie non-profit foarte mare mare si cu istorie de peste 50 de ani www.ysb.ca . Ceea ce facem e stringem bani si sa ajutam tinerii din Ottawa care au diferite probleme. E foarte interesant ceea ce fac si cel mai mult imi place ca prin munca mea ajut pe altii iar asta iti da asa un fel de satisfactie.
Despre salarii ce pot sa va zic, in Ottawa salariu mediu pe familie e de $89 mii pe an (asta se datoreaza in primul rind faptului ca multi lucreaza la guvern si au salarii de cel putin $50 mii pe an). Pentur comparatie va zic ca in SUA salariu mediu pe familie e de $50 mii pe an. Un al factor e ca in Ontario salariu minim pe ora e de $10.25, deci indiferent ce job ai, minim o sa primesti $10.25 pe ora, adunind cu 8 ore pe zi iese $82, inmultind cu 21.67 zile lucratoare pe luna = $1776.94. Deci, dupa cum se vede un simplu job poate sa-ti ofere in jur de $2mii pe luna. Nu e foarte mult insa iti permiti sa-ti acoperi cheltuielile mai ales daca esti in 2 si salariu practic se dubleaza.
Salariu meu si al sotului cred ca nu e neaparat sa il spun, dar ne ajunge sa ne permitem tot ce dorim si sa mai punem la ciorap cum se mai zice.
Un sfat care as vrea sa il ofer celor noi veniti e ca pentru inceput daca nu gasiti de lucru mergeti si faceti voluntariat, e cea mai simpla solutie de a intra intr-o organizatie (apropo asa mi-am gasit eu jobul in USA, am fost voluntar timp de 6 luni dupa care aveau o pozitie si mi-au dat-o mie).
Daca mai aveti ceva intrebari referior la aceasta tema va raspund cu mare drag, pina atunci bafta si multa rabdare pentru cei care isi cauta de munca.
fosta mea sefa din USA, o femeie de la care am invatat foarte multe.


Comments

  1. Deci Networking-ul e la putere si in Canada :)))). Principalul e ca sa ai un job pentru inceput. Esti bravo ca ai reusit sa intri la master!!! Felicitari!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga anonym. Daca eu am reusit de ce crezi ca altii nu o pot face? Lumea pune pozele care vrea sa le puna, si fiecare vede ce vrea sa vada. Mie imi place sa vad partea plina a paharului si sa incerc sa fac sa-mi fie mie bine si celor dragi mie...in ceea ce tine pozele de pe acel blog crede-ma ca asa ceva poti sa vezi in orice oras a lumii. De ce oare oamenilor le place sa se plinga in loc sa faca ceva sa le fie bine si sa fie multumiti pentru decizile luate?

      Delete
  2. Cred ca networking-ul e la putere peste tot :)

    ReplyDelete
  3. Frumos! Bravo! Ați început bine și v-ați mișcat repede.
    M-a amuzat povestea voastră la vamă. ;)

    ReplyDelete
  4. Mersi Gilbert. Bine ca povestea de la vama a avut un happy end :) Super blogul tau, nici nu mai trebuie sa vin in Vancouver :) cu toate ca trebuie neaparat sa ajungem si acolo. Daca in SUA din 51 de state am vizitat mai mult de jumatate, in Canada sunt doar 10 provincii(cele 3 teritorii nu le mai socot) asa ca treb neaparat de trecut prin toate (cu toate ca mama draga asa sunt de departe unul de celalalt;)

    ReplyDelete
  5. Poarta ţi-e deschisă!
    În cazul în care vă hotărâţi să ajungeţi şi pe coasta de vest, daţi un semn. ;)

    ReplyDelete
  6. Eu mă muțumesc și cu ușa deschisă, sper că porți nu aveți acolo:)La fel și voi dacă cumva vreodată peste zile,luni sau ani decideți să treceți prin capitala noastră șuierați că noi o să auzim :)

    ReplyDelete
  7. Salut .. am si eu o problema , sunt venit in Canada de 3 ani in New Brunswick cu study permit.. Am terminat liceul aici anul trecut dar n-am putut gasi nici pana la aceasta ora o companie care sa ma angajeze fara work permit .. Ce as vrea sa stiu e ca daca exista vre-o varianta sa gasesc ceva de lucru in Ottawa sau oriunde in alta parte fara work permit. Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Bogdan. Nu cred ca am un raspuns la problema ta (a lucra fara work permit inseamna a lucra ilegal,personal nu cunosc pe nimeni care ar angaja pe cineva sa munceasca la "negru")Sfatul meu ar fi ca sa continui studiile, sa mergi la universiatatea. Odata ce esti full time student poti sa aplici la work permit(sanse ma mari sunt sa gasesti de lucru dupa ce ai bachelor diploma.) Uite aici ceva mai multa info despre work permits for students:
      http://www.cic.gc.ca/english/study/work.asp
      Multa bafta.

      Delete
  8. salut,ma numesc silviu si as dori sa sa ajung si eu in CANADA eu sunt in ITALIA de 12 ani,am diploma de calificare (chiar 2 calificari )si as dori sa stiu ce agentii aduc muncitori din afara ,eu am trimis anunturi la agentiile de munca din VANCOUVER, dar nu am primit nici un raspuns,am fost la ambasada CANADEI la ROMA,si mi-au spus ca daca gasesc sa mi se trimita un contract de munca,aici pot rezolva foarte repede plecarea,te-as ruga sa a-mi spui unde trebuie sa aplelez sau o agenzie de munca unde sa a-mi las un CV .multumesc anticipat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Silviu. Cu regret nu prea pot sa raspund la intrebarea ta pentru ca nu cunosc angajatori care ar fi gata sa iti faca o oferta la distanta. Un sfat ar fi (cu toate ca nustiu cit de real o sa fie)sa pui Resumeul tau pe www.monster.ca si nici nu stii cum cineva te contacteaza. Unica ce e mai complicat e ca aici angajatorii te suna ca sa te invite la un interviu pt job, tu fiind in Italia asta va fi mai complicat. O alta varianta ar fi sa te mai uiti pe saituri in domeniul in care ai tu specialiazarea, sa vezi daca au ceva pozitii deschise, sa le scrii un email, sa le trimiti Resumeul si sa intrebi daca ar fi gata sa iti ofere un contract de munca. Poate pe forum gasesti un raspuns mai concret la intrebarea ta (sunt sigura ca trebuie sa fie companii care fac contracte de munca, doar ca eu nu le cunosc)
      Multa bafta.

      Delete
  9. SALVE ,am citit raspunsul tau si a-ti multumesc mult,eu tot incerc poate voi primi vreun raspuns,as putea sa ma duc la un interviu in ROMA la AMBASADA CANADEI,eu oricum caut in continuare si te rog daca gasesti sau auzi ceva lasa-mi un mess aici,daca eu voi gasi ceva a-ti voi spune asa vom putea ajuta si alte persoane.a-ti multumesc pentru raspuns si o seara buna a-ti doresc.

    ReplyDelete
  10. Salt SALVE. Ma numesc Vasile. Locuesc la atena. Mi-au propus sa plec in Canada cu contract de munca in constructie. I-mi promit salariu de 15-17 euro pe luna ca muncitor de rind. Agentia vria 7000euro, dupa ce primesc viza si contractul de munca.
    E reala propuneria aceasta? Ai vrio informatie?

    ReplyDelete
  11. Am scapat la salariu 15-17euro pe ora.

    ReplyDelete
  12. Buna!!!Ma numesc Daniela, imi place foarte mult cum scrii in aceste pagini, imi doresc sa emigrez spre acest Univers , Canada, insa trebuie sa ma informez mai intai destul de bine si mi-ar placea daca m-ai putea ajuta cu cateva informatii sumare pentru inceput.

    Iti multumesc frumos,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Daniela. Ma bucur ca iti place informatia care o plasez aici. Referitor la dorinta ta totul depinde de tine. Toata informatia este online (pe saiturile oficiale, precum si forumuri si alte bloguri). Deci pentru inceput trebuie sa vezi pentru care program te califici, cel federal sau cel provincial. Daca te califici deja urmezi pasii programului care te califici. Multa bafta

      Delete
  13. Buna!! iti multumesc frumos pentru raspuns si pentru atentia ta , ce-i drept am nevoie de foarte multa informatie si munca, asta-i clar pentru ca sunt destul de mica si inca la inceput pentru tot ce inseamna Canada, cred ca este primul pas dupa parerea mea pe care trebuie sa -l urmez atat eu cat si prietenul meu.
    De multe ori stau si ma intreb ce sanse avem?sau daca meritam sa incercam ceva in acest sens?
    Sincer te intreb pe tine deoarece vad ca esti o persoana cu experienta si deschisa in relatii noi cei ce vrem sa incercam.. :)
    In cateva linii iti pot trasa cateva detalii in ceea ce ne priveste si m-ar bucura o parere sincera si directa din partea ta.
    Varsta noastra este de 26 ani, respectiv 27 de ani prietenul meu, nivelul educational : eu am terminat Economie Agroalimentara si a Mediului, iar prietenul meu Marketing, lucram bineinteles in cu totul alte domenii, eu in domeniul horeca al restaurantelor , la modul ca de la postul de osptar am avansat catre barman, sef de sala si prezent asistent manager in cadrul unui restaurant, toate acestea in decurs de aproape 8 ani, prietenul meu de aproximativ 9 ani lucreaza de la postul de gestionar date, la operator logistica si in prezent manager pe depozit logistica intr-una din cele mai cunoscute fabrici de bere din Romania.In ceea ce priveste nivelul limbei straine eu ma situez la nivelul incepator atat pt engleza cat si franceza, urmand un curs de lb engleza pt a avansa, el se descurca foarte bine cu limba engleza, scris citit si vorbit.
    Problema majoritara din punctul meu de vedere sunt banii pe care trebuie sa ii punem deoparte pentru tot ceea ce inseamna care mai devreme sau mai tarziu ii vom strange. Bineinteles cred ca este la fel de important daca suntem si casatoriti.
    Dupa cele prezentate crezi am putea incerca sa accesa spre Canada? :)Ce parere ai?

    Iti multumesc frumos,
    Daniela,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Daniela. Oricine are dreptul sa "acceseze" Canada :) Deja cine reuseste si cine nu e alta problema. Totusi eu cred ca foarte mult depinde de dorinta fiecaruia.
      Deci ce-ti propun eu e pentru inceput, sa face-ti testele de eligibilitate. Pentru partea engleaza (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who.asp) iar pentru partea franceza (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/quebec/index.asp) Vad ca prietenul tau e lucreaza in domeniul berei si ma gindesc daca cumva ar putea sa demonztreze ca ceea ce face el se califica pentru o alta categorie de imigrare si anume Federal Skilled Trades Program(http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/trades/index.asp). Am vazut ca este categoria Major Group 92 si anume 9213 Supervisors, food, beverage and associated products processing (http://www5.hrsdc.gc.ca/noc/english/noc/2011/ProfileQuickSearch.aspx?val=9&val1=9213&val65=*) Deci incercati sa vedeti daca va calificati si daca raspunsul e da, treceti pe la starea civila si faceti certificatul de casatorie, invata-ti limbile cit mai bine, si pina se proceseaza actele stringeti bani :)
      Multa bafta.

      Delete
  14. Buna!!! Iti multumesc mult pentru tot, bine punctat "..dorinta fiecaruia..":)
    Te voi tine la curent dar pana atunci, trebuie sa trecem la treaba..:)
    Te-am pupat!

    ReplyDelete
  15. Buna!
    MA numesc Silviu Rusu locuiesc in arad si as dori sa te intreb care sunt pasii pe care i-ai parcurs cand ai plecat in canada?as dori sa ma stabilesc si sa lucrez in Canada in partea engleza a statului.Mentionez ca sunt absolvent de facultate,sunt inginer si am absolvit si un master in domeniul medical.As dori daca poti sa imi oferi mai multe detalii referitoare la site-uri cu joburi,sau unde sa aplic si in limita timpului tau,as dori sa imi trimiti un email pe silviurusu86@yahoo.com cu mai multe detalii.Sper sa pastram legatura.Iti multumesc anticipat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Silviu. Daca o sa citesti blogul cap coada o sa gasesti raspuns la toate intrebarile tale. Bafta

      Delete
  16. As dori sa plec in Canada,dar mai intai de toate vroiam sa te intreb daca unele cursuri din romania sunt recunoscute acolo,iar Bacul cu ce echiveleaza acolo>?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut.Exista aici un proces de recunoastere a studiilor asa ca in dependenta de tara, cursuri luate ei decid la ce nivel sa fii. Stiu ca procedura dureaza putin pentru ca ei cer multa info de la instutitia de invatamint la care ai fost. Cei drept mai depinde si unde aplici. Mie la Masterat cind am aplicat nu mi-a trebuit recunoasterea studiilor ca sa echivaleze, practic Univesitatea finisata in Moldova a fost deajuns ca sa fiu acceptata la masterat, dar cred ca a fost o exceptie in cazul meu :)

      Delete
  17. salutare! am si eu o intrebare! am finisat universitatea (specialist in Relatii Internationale) dar nu am lucrat in domeniu. cineva imi spunea ca e la mare cautare profesii de genul sudor, electrician, bucatari etc. se recunosc diplomele ale acestor scoli profesionale din RM sau Romania? caci in asa caz as lua 2 profesii daca ar stii ca va fi de folos :) ! multumec

    ReplyDelete

Post a Comment