Linkuri utile pentru newcomers

In postarile precedente am scris despre pasii care i-am facut cind am venit in Canada, dar nu am scris mai detaliat la acest subiect. Asa ca m-am gindit ca ar fi bine sa va ofer o lista cu linkuri utile pe care noi le-am folosit. Multe din ele cei drept se refera mai mult la provincia Ontario.
Apartament in rent:
1. http://www.gottarent.com/
2. http://timbercreek.rentmaps.ca/sites/affiliatesFB3/index.cfm?fuseaction=search.timbercreek
3. http://www.minto.com/index.html
4. http://www.247apartments.com/
5. http://paramountapts.com/ - doar apartamente in Ottawa
6. http://www.ottawaliving.ca/ottawa-rental-listings-search.php - doar apartamente in Ottawa
7. http://kijiji.ca/  - un sait care o sa-l folositi foarte des pentru a gasi lucruri folosite poate si noi citeodata, sa plasati un anunt vinzare/cumparare etc. In ceea ce tine de apartamente, noi am fost putin mai sceptici la anunturile de pe kijiji pentru ca multe din ele sunt direct de la proprietar or noi ce am dorit a fost sa fie apartamentul de la o companie mai mare care sa fie ingrijit si sa ofere anumite facilitati.
Mincare:
1. http://www.foodbasics.ca/en/circulaire.html - link direct la flyer
2. http://www.walmart.ca/en - aveti grija sa fie un Supercenter care are si mincare, gen carne, fructe, legume etc. In Ottawa avem numai unul care s-a deschis recent.
3. http://www.freshco.com/default.aspx- nu exista in Montreal.
4. http://www.tnt-supermarket.com/en/ - deasemenea nu e in Montreal
5. http://www.nofrills.ca - N/A in Montreal
6. http://www.metro.ca/index.fr.html - e destul de scumpusor insa de multe ori gasesti dealuri bune.
7. http://www.loblaws.ca - un pic mai scump ca Metro
8. http://www.farmboy.ca - asat e al naibii de scump, chipurile tot organic :)
9. http://www.producedepot.ca - magazinul legumelor si fructelor, dar nu cele mai ieftine :)
10. http://www.costco.ca/ - aici in primul rind ai nevoie de membersip card care costa $50 pe an, insa intr-adevar multe din produse sunt mult mai ieftine decit la alte magzine enumarate mai sus. Aici cam totul se cumpara angro, asa ca dak ai o familie de 4+ atunci cred ca se merita de cumparat un membersip pentru Costco.
11. http://www.dollarama.com- aici mincare multa nu gasiti dar noi il folosim sa cumparam ciocolate( gen Snikers, Mars, Bounty :) costa doar 69 centi una. Si mai cumpar pepsi, cola pentru serviciu. Daca o sa aveti nevoie de diferite nebunii pentru a decora o camera/oficiu pentru o zi de nastere aici e locul potrivit sa gasiti ce trebuie si desigur totul la $1. Nu va avintati sa cumparati lucruri pentru bucatarie, acolo gasiti tot ce vreti insa calitatea e foarte proasta, asa ca decit sa dati $1 pentru ceva ce va tine o saptamina mai bine cumperi ceva mai scump si calitativ.
Bautura:
 Sa va povestesc putin la acest capitol. Pai bine pentru noi a fost putin soc sa aflam ca in Ontario doar citeva magazine au dreptul sa vinda alcool. In SUA pina si la farmacie gaseai bere :) Aici nea, daca vrei bere mai ieftina treci podul la "inamici" in Quebec si cumperi. :)
 1. http://www.lcbo.com/entry.html - bere si vinul destul de scump (pentru o boxa cu 6 sticle de Alexander Keith's in Ottawa platesti $13 iar in Gatineau $6) Asa ca noi, odata in luna, mergem in Gatineau si ne aprovizionam cu booze :)
2. http://www.thebeerstore.ca/ - aici mai des mergem sa intoarcem sticlele, ocrotim natura si primim si bani pentru asta :)
3. http://www.winerack.com/ - aici n-am fost niciodata.
Banci:
1. http://www.tdcanadatrust.com/products-services/banking/index-banking.jsp  - noi am deschis la aceasta banca pentru ca au sediu linga noi si in plus is deschisi 7 din 7. Cred ca e unica banca care nu ofera pachet pentru newcomers adica sa va deschida cont fara feeuri pe un an. Noi insa i-am convins sa ne deschida conturi fara feeuri pe 3 luni, dupa care am depozitat o suma mai mare pe checking si atit timp cit mentinem suma toate tranzactiile sunt nelimitate si gratuite. Inainte de a deschide cont la banca sa va informati bine despre toate conditiile pentru ca sa nu va treziti ca in fiecare luna sunteti chargeuiti pentru niste chestii care nu v-ati informat.
2. http://www.scotiabank.com/gls/en/index.html#about - saitul lor e foarte user friendly in comparatie cu cel de la TD. Deasemenea astia ofera credit carduri cu cash back. Adica in dependenta ce suma cheltui un anumit % ti se intoarce inapoi.
3. http://www.bmo.com/home - despre aceasta banca nu va pot zice multe, stiu doar ca compania la care lucrez o foloseste.
4. https://www.cibc.com/ca/personal.html - in Ottawa nu gasesti foarte multe filiale, stiu despre aceasta banca ca ofera un pachet destul de bun pentru noi veniti in Canada.
5. http://www.ingdirect.ca/en/ - banca fara filiale, totul se face online. Noi am deschis conturi la ei pentru a pastra banii in savingsurile lor care spre deosebire de alte banci ofera un procent mai mare de dobinda. In plus toate tranzactiile sunt gratuite si nelimitate.  
Mobila - Un prim sfat, nu sariti sa aruncati un pumn de bani pentru mobila noua, mai ales la inceput cind nu ai serviciu si banii numai se duc dar nu vin. Deci noi am zis de la inceput ca vom investi bani intr-un matras calitativ de dormit, ca pina la urma e foarte important sa te odihnesti normal si sa nu ai probleme cu spatele. Deci am mers noi la mai multe magazine de mobila printre care:
http://www.mattressmart.ca/ - aici matrasurile erau scumpe.
http://www.sleepcountry.ca/stores?gclid=CIGHzvS3oK4CFU_HKgod33ic5g - aici nu mai tin mine ce nu ne-a placut.
http://www1.thebrick.com/brickb2c/jsp/index.jsp?gclid=CLy5vPO3oK4CFRQUKgodLQnYoA - aici am gasit ce cautam. Pentru ca doream un mastras calitativ am optat pentru un pat mai ieftin http://www1.thebrick.com/brickb2c/jsp/catalog/product.jsp?id=69QBED&navAction=jump&navCount=4
si pentru ca am luat asa pat(nu il recomand la nimeni, doar cu exceptia daca vreti DOAR sa dormiti pe el;)) nu era nevoie de boxsping la mastras asa ca pentru mastras mai calitativ am dat $500. In acest magazin erau multe produse care aveau mici defecte (o zgirietura, un bolt sarit etc) si se vindeau la jumatate de pret, asa ca am gasit un set frumos de dulapuri pentru el si ea si l-am achizitionat cu $300. Deci dormitorul nostru a fost complet cu $1K. Pentru cealalta mobila din casa am optat sa cumparam ceva folosit. Pe kijiji am gasit o masa din lemn alb cu 6 scaune cu $150. Asa masa noua costa in jur de $800. Pentru canapeaua din living-room am dat $200 si la fel am gasit-o pe kijiji. Canapeau se desface si se transforma in pat, am tras atentia inainte sa o cumparam sa fie bine pastrata, curata si cind am mers sa o luam am putut sa vedem dupa familia care o vindea ca e o canapea de care s-a avut grija. Tot ce ne mai lipsea era un TV si o masa pentru el. (apropo, televizorul l-am cumparat dupa ce sotul si-a gasit de lucru si aveam un income stabil). http://www.bestbuy.ca/en-CA/home.aspx aici o sa gasiti majoritatea aparatelor casnice si preturile sunt destul de rezonabile.Pentru o Plasma de 47inch si o masa tot de la acelasi magazin am mai aruncat $1K. Apropo, sa nu uitati, de fiecare data cind cumparati ceva, sa mai adaugati +13% (Ontario) sau +15% (Quebec) taxe de vinzare. La o suma mai mare off ce te mai doare sufletul pentru taxele astea :( Un alt magazin pentru tehnica e http://www.canadacomputers.com/
Si daca tot suntem la capitoul mobila va mai zic ce magazine sa mai cutreerati in a gasi dealuri bune. Cred ca Ikea o sa fie prieten la multi noi veniti, noi deacolo am cumparat draperiile (cei drept acum le-am schimbat cu altele mai frumoase de la alt magazin), diferite rafturi si nebunii ce mai trebuie pentru casa. In comparatie cu Europa unde Ikea se considera magain destul de calitativ aici e viceversa.Un alt magazin de mobila care au deseori dealuri bune e http://www.leons.ca/, inca nu am ajusn la el pentru ca la moment nu ne trebuie nimic (si inca un sfat, nu va duceti simplu prin magazine fara a avea o lista cu ce anume va trebuie pentru ca finisati in a cumpara lucruri care nu va trebuiesc si desigur cheltuiti un pumn de bani).
Oho cam mare articolul de azi, dar sper eu ca va fi destul de util pentru cei care au venit sau planuiesc sa vina pe "tarimul fagaduintei 2" :)

Comments

Post a Comment