Partea Federala vs Partea Franceza

Quebec Flag
Ontario Flag
 
   

         Astăzi am citit pe binecunoscutul forum montreal.ro o rubrică în care cineva întreba avantajele/dezavantajele dintre partea franceză și cea engleză. M-am gîndit să-mi expun și eu părerea la acest subiect. Cei drept o să ma refer doar la Ontario și Quebec (în alte provincii nu am fost și nu știu datele reale).
            În primul rînd vreau să accentuiez încă odată faptul că cei care imigreaza prin partea franceză, viza care o obțin este federală, deci au dreptul să se stabilească unde le poftește inimioara în toata Canada. (Mai nou am auzit că vor să schimbe această lege și să te oblige să stai 2 ani în provincia prin care ai aplicat). Pentru cei care aplică prin partea federală unica deosebire e că dacă decid să trăiască în Quebec nu vor benificia de anumite servicii provinciale (pentru ele se cere Selection du Quebec, un exemplu ar fi cursurile de franceză plătite de guvernul Quebecului).
            În ceea ce privește prețurile Quebec-ul este una din cele mai accesibile provincii. Prețuri mici în schimbul taxelor mari. Ca exemplu, în 2011, pentru un salariu de $80 mii pe an/per person în Ontario o să plătești 27.2% în taxe, pe cînd în Quebec 31.8%, cu cît salariu mai mare cu atit taxele cresc.

Taxele de vînzare în Quebec au crescut 2 ani la rînd, acum ajungînd la 15%, în Ontario e 13%. Salariu minim pe ora in Ontario e de $10.25 pe cînd in Quebec e de $9.65
            Referitor la transportul public nu pot să mă expun deoarece nu îl folosesc, însă din ceea ce am văzut în Montreal comparație cu Ottawa, e mult mai dezvoltat au chiar și metro ceea ce în Ottawa lipsește. Defapt nu cred că ar fi corect să comparăm Ottawa cu Montreal pentru că în primul rînd ca mărime Montrel e mult mai mare, așa că mai corect ar fi Toronto, dar iarăși multe nu pot să zic pentru că nu trăiesc acolo.
            Prețul pentru chiriei/cumparare a unui cuibușor de nebunii iarăși e mult mai mic în Montreal, de exmplu pentru a închiria un apartament cu o cameră în Ottawa o să achiți în jur de $1000/luna, iar în Montreal (depinde și de zonă) în mediu cam $700. Pentru a cumpăra o casă în Ottawa în mediu o să achiti de la $350 mii în sus (însă dacă mergi puțin mai la East spre Orleans sau West – Kanata, gaseși ceva OK și cu $250K). În Montreal din cîte am văzut pe saituri specializate în mediu cu $200 - $250K cumperi ceva destul de decent.
            Ce am observant eu mai scump în Montreal comparație cu Ottawa a fost prețul benzinei, în mediu cam cu 5-10 cenți mai scump. Și să nu uităm ceva foarte important – aeroportul, da, asta tare mult ajută cînd e vorba de călătorii. Pentru un bilet avia spre Moldova, din Ottawa o să achiți cu $150-$200 mai mult decît în Montreal, nemaivorbind de vacanțe spre unele țări calde, care sunt cu mult mai ieftine din Montreal etc.
            În ceea ce privește prețul la studii iarăși Quebecul are cîștig de cauză. Nu am copii și nu pot să mă pronunț în ceea ce privește îndemnizațiile, grădinițele, etc. dar din cele auzite tot sunt mai “favorabile” în Quebec. În concluzie guvernul Quebecului are grijă mai mare de “copii săi”.
            Acum cred că cel mai important ar fi să ne întrebăm ce dorim de la locul unde o să fim? De exemplu, să avem mai mulți comparioți împrejur? Cît de bine cunoști Franceza/Engleza? Dorești să trăești într-un oraș mare sau unul mic? (Pentru noi asta a fost una dintre cele mai importante întrebări, deoarce în SUA am trăit într-un oraș mic am preferat ceva mai mare dar nu foarte mare, și Ottawa a fost ceea ce corespundea cerințelor noastre, mai ales că e la doar 2 ore distanță de Montreal și 5 ore de Toronto). Deoarece nu cunoșteam franceza din start provincia Quebec a fost scoasă de pe lista noastră. Am ales Ottawa și din motivul că aveam rude aici, e mult mai simplu să ai la început pe cineva care te ajută și te îndrumă.
            Personal consider că fiecare din noi am putea să trăim și în partea federal și în cea franceză, totul depinde de noi ca să ne facem să ne fie bine. Dacă ești bine pregătit, ai studii, cunoști ambele sau cel puțin una din limbile oficiale la perfecție, ești persistent atunci viitorul arată bine. Ce imi place cel mai mult în Canada ca și în SUA de altfel, e faptul că posibilitățile sunt mult mai mari și îți permiți să faci multe…dacă ai un job, da aceasta e regula din pacate. Dacă în MD te duci la bunica sau mama la țară și poți să trăiești bine mersi fără să te gindești ce v-a fi mine, aici totul e sistematizat, dacă nu ai serviciu, nu ai cu ce plati bilurile, se încep stresurile și dacă ești singur aici, atunci nu e vesel. E bine că statul nu te lasă să mori de foame și îți oferă ajutor, dar cu regret e la minim.
            Ca să nu închei pe o nota pesimistă vreau să vă zic că odată ce v-ați pornit in acest journey atunci deja sunteți cu un pas înainte decît ceilalți. Odată ce aveți viza în pașaport totul depinde de voi și cum se mai zice “după cum îți așterni așa dormi”. Baftă tuturor și sper să vă găsiți locușorul care o să îl puteți numi Home sau Maison :)

Comments

  1. Buna, tot caut pe net si nu gasesc nimic clar... care ar fi taxele la un salariu in Alberta? poate cineva care citeste blogul tau ar raspunde? Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, depinde de salariu ai, dar si daca esti casatorit, ai copii, etc. Uite aici un calculator care ar ute estimativ sa-ti dea un rs la intrebarea ta http://www.finance.alberta.ca/calc-script/tax_calc.html

      Delete
    2. Inca un calculator care poti sa il folosesti http://www.paycheckcity.com/canada/coeatonca/cacalculator.aspx

      Delete
  2. Salut as vrea si eu sa incerc si ma intereseaza faptul la ce nivel trebuie sa stii limba?? Si daca trebuie sa cunostem ambele limbi???ms anticipat faci o treaba buna bravo

    ReplyDelete
  3. Salut as vrea si eu sa incerc si ma intereseaza faptul la ce nivel trebuie sa stii limba?? Si daca trebuie sa cunostem ambele limbi???ms anticipat faci o treaba buna bravo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alina in ce parte ai vrea sa emigrezi? Daca in Quebec, trebuie sa stii Franceza (daca nu o cunosti nici interviul nu o sa-l poti trece, deja la ce nivel nu pot sa iti spun ca eu nu am emigrat prin acea parte, insa cred ca un nivel destul ca sa poti sa treci interviul. In ceea ce tine parte Engleza, noi am trecut tot procesul fara sa avem interviu, insa a fost nevoie sa aducem dovada ca stim engleza bine. Sotul avind studii de masterat in SUA a fost destul pentru ei (el a fost principal) Insa, in general daca cunosti una din aceste 2 limbi (Dar daca le cunosti pe ambele e inca mai super) o sa-ti fie mult mai usor sa te adaptezi, sa gasesti un job etc. Deja in dependenta princ e provincie vrei sa emigrezi trebuie sa citesti cerintele lor la nivel de limba pentru ca fiecare din ele cere un anumit nivel. Bafta multa

      Delete

Post a Comment