Renting în Ottawa

Totul s-a petrecut atît de repede. Într-o săptămînă am reușit să facem cît fac alții într-o lună. Chiar a doua zi după ce am ajuns, am mers și ne-am făcut SIN (Social Insurance Number) am deschis cont la bancă și am mers și am făcut toate procedurile pentru importarea mașinii în Canada. Deoarece în Canada este o lege ca toate mașinile să aibă daylight running lights, adică luminile să ardă permanent cînd conduci, iar mașina noastră fiind din SUA nu avea instalat așa ceva, am fost nevoiți sa mergem să adăugăm acest "feature" plus să trecem toate testele necesare pentru a fi posibil importarea.
Chiar înainte de a ne porni în Canada am tot cautat pe net apartamente pentru a lua în chirie. Nașii noștri care se aflau în Canada deja de vreo 5 luni ne-au ajutat foarte mult la acest capitol, pentru că ei deja fuseseră la multe apartamente și ne spuneau ce reprezintă. Însă chiar din prima zi cînd am ajuns la ei foarte mult mi-a placut apartamentul lor și am zis că luam ceva în aceași cladire, ei uite că nu a fost chiar așa și am luat un apartament care se afla la 10 minute distanță de ei, pe data de 23 Iulie, practic peste 4 zile de cînd ajunsesem în Canada. Cînd am văzut apartamentul în care stăm acum, deodată am zis că asta e (exact ca rochia de mireasă:) Vă arăt și de ce m-am îndrăgostit din prima de el.
Ce se vede de la balconul meu



e bine să trăiești la etajul 7

cum se mai zice one million $ view

ehh unde e vara?


cu nașa

seara la plimbare

apus de soare

Început de Decembrie

Iată și iarna

Cred că mulți se întreabă care este costul, așa că mai departe o să vă zic prețurile. Deci pentru acest apartament cu o camera (un dormitor+living room+bucatarie și baie) achităm lunar $925 +$65 pentru parcarea subterană. Apartamentul e all inclusive cum se mai zice, adică noi nu achităm serviciile comunale.
Pentru comparație vă zic și pretul din Iowa, SUA. Acolo pentru același tip de apartament cu tot cu garaj achitam $645. După cum se vede diferența e simțitoare dar e cam complicat să compari Des Moines cu Ottawa. De la început am știut că preturile o să fie mai mari în Canada în comparație cu statul unde noi trăiam, din simplu motiv că Iowa e unul din cele mai ieftine state în SUA.
Dacă tot vorbesc despre prețuri hai să vă zic și cît costă serviciile de telefonie mobilă, TV, internet. Deci, în Canada există 3 mari companii de telefonie mobilă: Rogers, Bell și Telus, ăștia 3 practic dețin monopolul, respectiv și serviciile lor sunt exagerat de scumpe (pentru un pachet mobil la Rogers trebuie să plătești în mediu cam $60/lună). Pentru că există și cîteva companii mai mici (care din păcate nu oferă aceeași zonă de acoperire) în schimb sunt mult mai ieftine, am decis să ne abonăm la Mobilicity.(Mai există și Wind care tot oferă servicii destul de ieftine în comparație cu Rogers). Pentru un pachet unlimited (phone+text+data) pentru 2 persoane am achitat $75 taxe incluse (aici taxele de vînzare (HST) îs %13), după care a fost o promoție și ne-am schimbat la pachet de $60 la fel cu taxe incluse. Acum soțul are telefon de la compania unde lucrează așa că doar eu achit 30$ pe lună pentru pachet nelimitat. Unica problemă e ca zona de acoperire e mai mult în Ottawa si Toronto, dacă plec în Montreal trebuie să platesc 10 centi/min ca să pot să sun. Și precum soțul are pachet de la serviciu (Rogers) și are acoperire în toată Canada folosim telefonul lui cînd al meu nu e în zona de acoperire, așa ca pentru noi e OK.
Pentru serviciu de internet cam aceași poveste, aceeași titani ai monopolului. Insă, iar există soluții dacă ești informat și trăiești într-o zonă unde companiile mici oferă serviciile lor. Deci, noi ne-am abonat la Teksavvy și plătim $48/lună taxe incluse pentru 24Mb/1Mb la 300GB/luna. Pentru comparație, pentru așa pachet la Rogers v-a trebui să scoți din buzunar $100/lună. (În SUA achitam $63/lună). Nu știu cum voi dar noi privim foarte puțin TV (poate că stăm mai toată ziua în față la calculator și poți să găsești totul online), așa că am decis să nu ne abonăm la nici o televiziune dar în schimb am cumpărat o antenă din astea simple dar care datorită faptului că trăim la etajul 7 și suntem într-o zonă favorabilă avem 12 canale dintre care dacă privim 2-3. Am achitat pe antenă $80. În schimb lumea platește cam în mediu $50-$60/luna pentru cable TV. Așa că dacă nu pierdeți mult timp în fața TV-ului și dacă nu aveți un canal favorit care îl puteți vedea doar prin cablu, sfatul meu e să vă cumpărați antenă :)
Dacă vă mai interesează careva din prețuri aștept comentariile voastre. Pînă mâine.

P.S. Pentru cei care sunt în Canada și se gîndesc să se mute dintr-un oraș în altu există un site care vă poate aproximativ spune salariu echivalent în orașul destinație.
http://www.costoflivingcalculator.ca/

Comments

  1. Cam scump as zice e chiria, insa cred ca se merita, in special dupa ce am vazut pozele postate ;-)

    Ana poti sa ne zici si preturile la mincare? asa in general daca e posibil. Apropo ca veni vorba de cont in banca, ce tip de card e mai bine de deschis dupa parerea voastra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Trisha foarte bune intrebarile. Deci referitor la preturi la mincare eu o sa ma refer doar la Ottawa caci aici triesc si stiu preturile :) Cele mai ieftine magazine sunt Food Basic, No Frils, Frescho,T&T si Walmart, cel din urma m-a surprins pentru ca daca in SUA cel mai ieftin cumparai de la Wamlart aici nu e la fel, e mai scump decit la alte magazine. In plus aici in Ottawa abia recent s-a deschis un super Walmart care are de vinzare si mincare, gen, carne, fructe, legume. Magazinele mai scumpe sunt Metro, Lowblaws, Farm Boy, Costco (la Costco ai nevoie de membership ca sa poti cumpara, si acolo se cumpara angro, un fel de Metro in Moldova )
      Noi carnea, pestele cumparam de la chinezi de la T&T. Aici in fiecare saptamina apar fyere, adica fiecare magazin incearca sa atraga clientii prin preturi mai mici. Daca ai masina si iti este comod atunci mergi pe la vreo 3 magazine daca sunt aproape si cumperi ce e mai ietin de la toate, pentru ca sa economisesti. Noi cel mai des folosim Food Basics, Frescho si T&T. Lunar cheltuim $380 pe mincare.
      Referitor la cont bancar noi am deschis la TD canada. Am ales aceasta banca din cauza ca lucreaza 7 zile si au multe bancomate. Aici ca sa ai un cont la banca trebuie sa platesti lunar ca sa il mentii, desigur daca nu ai o suma mare care sa o depozitezi si sa nu platesti acea taxa. Pentru noi veniti am inteles ca CIBC ofera un pachet care timp de un an nu platesti fee pentru checking sau credit. Noi deoarece am avut ceva $ strinsi din SUA am deschis la T&D pentru ca nu plateam nimic pentru cont.

      Delete
    2. Hmmm... intersant ce ai zis de banca care lucreaza 7 zile... SUPER!!!Referitor la banii cheltuiti pe luna noi la moment cheltuim cite $100 pe saptamina in Moldova.... si nu mincam deloc mari bunataturi...asa ca mi se pare destul de ok ca pret pentru mincare. Mersi pentru reply.

      Delete
  2. Referitor la chirie cit de usor e pentru un newcomer sa inchirieze un apartament. Are nevoie neaparat de recomandare? Voi cum ati procedat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. In ceea ce tine de chirie, intr-adevar e mai complicat pentru newcomers. Noi chiar daca li-am aratat ca aveam bani si am trait in SUA 3 ani, li-am dat si scrisoare de recomandare de la apartamentul din SUA, tot ne-au pus sa gasim cosigner, adica o persoana care avea de lucru in Ottawa si a demonstrat ca are venit,ca in caz de ceva el v-a achita pentru noi, si el a semnat un contract pe un an, acum chiar daca noi avem de lucru si putem demonstra ca nu ne trebuie cosigner ei nu vor sa schimbe pina nu se finiseaza contractul de un an. Majoritatea apartamentelor o sa va puna sa semnati contract pe cel putin un an. Unii cer sa achiti prima si ultima luna, nicidecum sa nu achitati pe un an intreg cum mai citisem ca cineva facu-se. Altii va ofera prima luna gratis (cum a fost si in cazul nostru) Nustiu daca situatia e la fel la toate apartamentele si in toate orasele. Aici la noi inca ni-a pus sa cumparam si asigurarea pe apartament, nu vroiau sa ne dea apartamentul pina nu am aratat insurance. Achitam pe ea $16 pe luna. Daca te mai intereseaza ceva let me know :) Sper ca info sa te ajute.

      Delete
    2. De asigurarea pentru apartament e chiar ceva nou, aud prima data de asa ceva. Good to know!!! Inteleg ca este foarte greu p/u persoanele care vor sa inchirieze apart. in Canada si nu au rude sau prieteni? Si chestia cu cosigner offff... parca tot nu vrei sa implici pe cineva si sa deranjezi...

      Delete
  3. Folositor link-ul ala cu Living Calculator, dar nu stiu cat e de realist rezultatul. Eu am facut un calcul sa vad ce inseamna sa te muti din Vancouver in Calgary si nu cred ca e adevarat. Stiam ca salariile sunt mai mari in Alberta decat in B.C., iar rezultatul este tocmai invers. Oricum, iti faci o idee. Merci de link.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Calculatorul ia costul de viata in primul oras apoi in celalalt oras. Apoi calculeaza ce leafa ar trebui sa ai in orasul destinatie (luand in consideratie si income tax-ul).
      El iti spune ce leafa ar trebui sa ai daca vrei sa traiesti la acelasi nivel.

      De exemplu daca ai $50,000 in Vancouver - o sa ai nevoie de $51,402 in Calgary.

      Delete
  4. salut, ma numesc Violeta. Vreau sa te intreb daca se merita sa iti aduci masina din sua sau poti sa iti cumperi si de acolo la un pret rezonabil.Cum e asigurarea la masina comparativ cu Sua? Multumesc anticipat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Violeta. Deseara scriu un articol la aceasta tema. Mersi pentru sugestie.

      Delete
    2. Merci, astept articolul tau cu nerabdare!

      Delete

Post a Comment