Prima declaratie pe venit in Canada


            Uite ca am ajuns sa o facem si pe asta. Din Ianuarie pina in Aprilie tot ce o sa auzi in jur e taxe:) da, oamenii prind a cere bonuri de casa pentru donatiile care le-au facut(asta mi se intimpla zilnic la serviciu in ultimile citeva zile), alte chitante pe ce au mai cheltuit banii, ca poate, poate statul le intorace ceva bani.
            Pentru ca am venit in Canada la jumatatea anului, suma de baza care nu e taxabila a fost mai mica. Deci, in Canada pentru anul 2011 primii $10K din venitul tau nu se taxeaza si precum noi am venit la jumatatea anului suma a fost in jumatate.
T4, T4A, T2202A, T5 sunt forme care multi dintre voi o sa le primiti. Deci:
T4 - forma in care gasesti informatia despre cite taxe ai platit la serviciu.
T4A - forma in care gasesti informatia despre alte surse de venit care le-ai avut (scholarshipuri, burse etc)
T2202A - forma pentru studii, aici toata info despre cit ai platit tuition etc.
T5 - forma in care gasesti informatia despre  interest-ul de la banci. Daca de exmplu aveti 1 milion si l-ati pus la banca timp de un an cite dividente ati primit :)
 Pentru ca noi am imigrat din SUA, unde lucrasem si am avut venit, in cazul nostru s-a cerut de completat si Schedule A.

            La inceput ne-am gindit ca o sa fie mai complicat si ca va trebui sa apelam la ajutorul specialistilor in domeniu insa dupa ce am mai citit,ne-am informat, am vazut ca se poate si singuri. Cei drept pentru taxele din SUA am apelat la un tax specialist care ne-a facut taxele si anii precedenti in SUA.
            Deci, in Canada, daca esti student, ai venit mic, esti pensionar, ai dreptul sa-ti faci taxele gratuit. O multime de softuri aprobate de CRA (canada revenue agency) iti stau la dispozitie. Daca nu intri in categoriile mentionate mai sus o sa achiti in mediu $20-$40 pentru acel program care te va ajuta sa-ti faci taxele.
            Noi am fololosit U-file(pentru ca e popular si  e gratuit pentru studenti), si pentru ca eu sunt student am facut taxele gratuit.
            O desoebire in declaratia pe venit intre SUA si Canada e faptul ca in Canada taxele nu se pot declara comun. Spre exemplu in SUA puteai sa faci filling la taxe impreuna, adica se socotea venitul pe familie si in cazul cind unul din soti cisitiga mai bine iar celelat mai putin putea sa primeasca taxe inapoi din cauza venitului mai mic al partenerului. Ai dreptul in SUA sa faci filling si singur dar ai sanse sa primesti mai mult inapoi daca o faci ca familie. Iata ca in Canada asa ceva nu se permite, fiecare separat completeaza formele si daca ai venit mai mare esti taxat mai mult iar sanse sa primesti ceva inapoi sunt minime.
            Si pentru ca iarasi noi am venit la juma de an am fost taxati pentru salariile de la joburi ca pentru totut anul. Spre exemplu, daca eu am salariu de $50K pe an, insa m-am angajat in Septmebrie, statul o sa-mi opreasca taxe ca pentru 50K cu toate ca eu pina la sf anului primesc cu mult mai putin. Insa cind declar taxele statul imi intoarce banii inapoi pentru ca m-a taxat mai mult.
            Acum deja asteptam ceva banuti de la stat ca ne-au luat mai multe taxe decit trebuiau, in plus eu am avut dreptul sa declar si banii pe studii (am transferat creditele aceastea pentru anul viitor cind salariu o sa fie mai mare si o sa am nevoie macar pe ceva sa arat ca am cheltuit:)
Cam atit la capitolul taxe.

Comments

  1. Am facut si noi taxele...Sincer, pentru ca Sotia a lucrat ca SoleProprietor, noi trebuie sa platim taxele Reginei si nu ea sa ne intoarca (+HST-ul). Si s-o primit neasteptat de bine, pentru ca noi preconizam (calculele noastre babesti in excel) sa platim o suma. Da totusi am luat accountant -> s-a meritat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am auzit si eu ca e bine cind esti SolePropretor(lucrezi ca contractor si esti angajat de fima ta)poti multe taxe sa ti le reduci la urma. Daca lucrezi din apartamentul care traiesti poti un anumit % sa scoti din chirie pt taxe si multe alte cheltuieli. Doar ca sunt si dezavantaje (nu ai benificiile care le ai cind esti full-time) cred ca cel mai bine e cind unul e contractor si celalat angajat si are asiguare privata si celelate benificii care benificiaza si jumatatea ta :) La noi la taxe a fost basic asa ca nu am avut nevoie de un accountant (degraba cumnatul o sa fie specialist in asta asa ca speram sa avem unul dea casei care sa se ocupe de finantele noastre ;)
      P.S. Mie nu-mi place sa dau taxe la urma (stiu ca multi prefera sa primeasca salariu fara taxe luate si la sfirsit de an sa arunce o suma la guvern) eu insa prefer ei mie sa-mi opreasca lunar cit trebuie/sau chiar mai mult si la urma statul imi da un cec frumusel care imi ajunge de vancatsa :)))

      Delete
  2. Buna,

    spune-mi te rog ce impresie ti-a facut Montreal din punctul de vedere al curateniei/civilizatiei. Am citit cateva postari pe montreal.ro - e drept, putine - a unora carora reclamau "mizeria", "tigania", sistemul de transport subteran si in general cam tot.
    Ti-a lasat impresia unui oras in care ti-ar place sa traiesti sau nu ?
    Multumesc !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. Eu personal nu as alege Montreal din simplu motiv ca nu iubesc sa traiesc intr-un oras mare. Am citiva cunoscuti si colegi de la serviciu care pur si simplu sunt indragostiti de Montreal. Intr-adevar e un oras frumos insa e prea populat ca sa fie pe gustul meu. Multi poate zic mizeri si tiganie din cauza ca traiesc intr-o zona nu prea din cele mai bune (din astea sunt peste tot in Canada) si deoarece exista un numar mare de imigranti acolo posibil ca nu pastreaza asa mult curatenia cum o fac "bastinasii". In ceea ce priveste sistemul de transoprt e cu mult mai bine pus la punct decit in alte orase. Eu personal nu am mers cu metroul la ei dar stiu ca e destul de comod. Deasemenea Montrealul e un oras vechi, stilul si cladirile sunt deosebite (insa iarasi nu pe gustul meu)In comparatie cu Ottawa intr-adevar e un pic mai "murdar".

      Delete
  3. Salut.Mi-a placut acest blog,gasesti informatie interesanta.Noi suntem in Montreal de aproape 3 luni,am venit direct din Moldova,fara neamuri,prieteni sau cunoscuti.
    Ce pot sa va spun despre oras? mie imi place aproape tot,inafara de faptul ca inca nu am simtit primavara. Initial ne gindeam sa luam un bail prin centru,dar dupa o saptamina de stat in hotel in centru,regiunea Berry-UQUAM, repede ne-am razgindit.Am procurat repejor o masina simpla si destul de ieftina,si am optat pentru periferiile insulei.Ne-am oprit alegerea in Cartierville,este vis-a-vis de spitalul Sacre-Coeur de Montreal, citeva intersectii de malul riului,o regiune destul de curata, o gramada de-a parcuri prin imprejurimi,am ramas destul de multumita. In aceste 3 luni nu pot spune ca am vazut tot ce as fi putut, dar intr-adevar sunt si regiuni nu chiar placute,fiecare cartier are aerul lui,oamenii sunt diferiti, deasemenea si curatenia depinde de oamenii ce locuiesc acolo.Inca nu ma pot deprinde cu ideea ca aici pensionarii traiesc cel mai bine.Cind vezi o masina foarte scumpa,decapotabila,obligatoriu la volan e un pensioner....pentru noi asta e soc cultural,cind te gindesti cum la noi in Moldova batrineii numara banutii pentru a-si cumpara o piine, si vezi aici ce viata au,ti se rupe inima de jale...
    Cit despre oras in general, cind am ajuns aici,ma asteptam si eu la mai multe,nu as spune ca e atit de mare orasul,ca noi cu masina in jumate de ora il mergem dintr-un capat pina in altul.Nu e atit de curat cum m-am asteptat, dar pentru inceput-merge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marinella mersi. In primul rind bine ati venit in Canada, 3 luni e abia inceputul dar vad ca voi sunteti bravo. Daca treceti prin Ottawa si aveti nevoie de un "ghid" anunta-ma. Bafta mai departe si pregatiti-va ca acus e primavara si cu aceasta ocazie trebuie neaparat sa veniti in Ottawa la festivalul lalelelor :)

      Delete

Post a Comment