Sistemul de invatamint in Canada

   O cunoscuta m-a rugat sa scriu un articol referitor la acest subiect. Pentru ca inca nu am copii si personal am avut deafaceri doar cu universitatea, m-am informat mai mult din saiturile oficiale ca sa pot sa va zic in genere despre sistemul Canadian de invatamint.
   Deci el cuprinde 3 mari categorii:
  • Elementary  - un fel de scoala primara la noi. Aici invata copii din clasele 1-6. Studiile sunt gratuite daca scoala e publica. Tot in aceasta categorie se poate de pus si gradinta sau kindergarten cum mai zic ei. In Ontario poti sa-ti dai copilul la o gradinta dintr-o scoala publica (la fel e gratuit) daca el are 5 ani. In 2010 a fost introdusa lege ca gradinta sa fie toata ziua, ceea ce a stirinit multe critici.
  • Secondary - care include high school (la noi se zice liceu.). In diferite provincii e diferit. De exemplu in Quebec, high school se incepe din clasa 7 si dureaza pina in a 11-a, dupa care copii trebuie sa faca 2 ani de CEGEP (Collège d'enseignement général et professionnel, banuiesc eu ca e pentru ca sa vada copii ce profesie sa isi aleaga), pe cind in Ontario e din clasa 9-12 (ca si in Romania.) La fel ca si in elementary, daca e publica studiile sunt gratuite.
  • Post-secondary - tot ce vine dupa liceu, adica studiile superioare. (ex. colegiu, univeristate, masterat, PhD. etc.)

   In primul rind vreau sa mentionez ca in dependenta de provincie regulile sistemului de invatamint pot sa difere un pic. In Canada, ca si in SUA de atfel, multi prefera dupa finisarea liceului sa faca 2 ani de colegiu dupa care se transfera 2 ani la Universitate (practic in anul 3 si 4). Multi fac aceasta din motivul ca e mult mai ieftin. In loc sa platesti pentru 4 ani de universitate, platesti doar 2.  
   Deci, ca si in Moldova, in Canada exista scoli publice si private. Cele publice sunt sustinute de catre guvern, cele private de catre studenti. In cazul universitatilor si cele publice sunt partial sustinute de studenti pentru ca ei sunt impusi sa achite bani pentru studii, cei drept nu la fel de mult ca la o universitate privata. Insa, exista foarte multe posibilitati sa-ti faci studiile gratuit daca esti destept si ai vr-un talent (mai ales in sport). Multe colegii, universitati ofera burse pentru cei care sunt selectati sa joace in echipele de baschet, hokey etc. Deasemenea, exista foarte multe granturi, organizatii care ofera burse pentru studenti. Trebuie doar sa fii hitrisor sa stii sa aplici:)
   Pentru ca am avut note bune la USM am avut norocul sa fiu acceptata la masterat la Carleton University. Si pentru ca pentru post-secondary school regulile sunt altele, eu nu am achitat nimic,ba dimpotriva noi primeam bani pentur a face research. Deci, pentru cei de la masterat si Phd, statul le plateste pentru ca ei sa faca "mari"descoperiri. Deasemenea, exista foarte multe posibilitati sa aplici la granturi dinafara care te sustin pe tot parcursul studiilor (la master minim 2 ani si PhD maxim 7 ani).
 In Canada unele institutii de invatamint sunt religioase. Multe scoli Catolice, Baptiste, Methodiste etc.  Asa ca daca esti dintr-o familie Catolica si in zona care traiesti ai o scoala Catolica toate sansele ca o sa-ti trimiti copii la acea scoala.
   In linii generale cam atit la acest capitol, daca aveti intrebari si eu intimplator stiu raspunsul va raspund cu drag. Pina atunci sa aveti o zi/seara frumoasa. Si cum mai zicea Lenin" Invata-ti, Invata-ti si iarasi Invatat-ti :)

Comments

  1. Draga Moldoveanca din Canada,eu am aplicat anul trecut pentru 2 ani de studii la un colegiu privat din Vancouver.Acum astept viza(am dat deja medicalele) si cum se zice am deja "чемоданное настроение":D.Orele incep in iulie.Cert este ca am asteptari foarte mari si sunt foarte increzatoare,chiar daca nu ma asteapta nimeni si trebuie sa iau totul de la 0.Inca nu pricep 100% in sistemul lor de invatamint dar ma intreb daca as putea dupa colegiu sa fac si universitate.Adica,intrebarea ar fi-merita sa dau la univer tot la aceasi specialitate(hospitality management)dupa colegiu,sau pot sa-mi gasesc un loc de munca fara probleme si cu diploma de colegiu?
    Am cautat,cit am cautat si nu am gasit nimic informatie sau bloguri de la studenti din md sau ro in Canada,cred ca am trecut netul in lung si in lat si nimic,de aceea apelez la tine.
    Blogul tau il citesc mereu cu placere.Tine-o tot asa!Succese in continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. In primul rind felicitari pt viza si pentur curajul de a veni intr-o tara in care nimeni nu te asteapta si vei fi pe cont propriu. Tu o sa poti sa aplici la universitate dupa colgiu, daca vei fi in acelasi domeniu o sa faci numai 2 ani de univer. Referitor la intrebara ta daca se merita sa faci univeristatea cred ca tu treb sa-ti pui citeava intrebari si sa faci un pic de research. Intrebarile ar fi: ce joburi sunt pe piata de munca dupa ce obtii diploma de la colegiu? ce doresc angajatorii? (ex. in oferte vezi dak se cere sa ai diploma de la universitate sau e destul si asta de la colegiu); ce vrei tu sa faci mai departe? De exemplu cumnatul meu a facut 2 ani de colegiu pt a fi planificator financiar. In cazul profesiei date nu prea se cere diploma de la universitate pt ca ceea ce obtine de la colegiu e destul pentru a se integra in cimpul muncii. In plus daca vii pe viza de student ai grija ca trebuie sa aplici la viza speciala ca sa ai dreptul la munca (Sper sa gasesti un angajator bun care sa vrea sa te sponsorizeze pentru permanent resident ori dupa un an de munca full time o sa poti singura sa aplici.(iata aici mai multa info:http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/cec/graduates.asp ) Multa bafta.
      Apropo nustiu daca citesti si blogul lui Gilbert: http://www.colobanea.ro/ el stiu ca se afla in Vancouver si poate iti da mai multa info in ceea ce priveste joburile la profesia pe care tu vrei sa o faci.

      Delete
  2. salutare si de la mine..la fel si eu o moldoveanca..
    as avea o intrebare la tine tot referitor la sistemul de invatamint...eu momentan sint in Elvetia cu studiile si planuiesc sa incerc sa dau la master in Canada, precezez, Quebec(aici ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai spune parerea dca crezi ca as avea sanse de acceptare...mentionez ca primii 2 ani de facultate i-am facut in Franta, iar la moment in Elvetia intr-un schimb universitar)
    Si totusi intrebarea mea principala e alta...prietenul meu(cu care ne facem planuri mari de viitor :))))) are din pacate doar 9 ani de studii deci la drept vorbind doar clasa primara in MD...imediat dupa a venit in Italia si de atunci deci a muncit mai mult si acum de 5 ani lucreaza intr-o agentie de Tourism ca sofer.
    Deoarece eu am planuri de master, la capitolul lui e mai greu...si ma intrebam daca ai fi la curent(au poate cunosti pe cineva) care a incercat sa plece dupa 9 clase ca sa faca ceva 'studii'...pentru High school nu stiu daca ar fi posibil din cauza anilor sau nu stiu..poate e posibil,...m-am mai uitat la colegii...dar e greu cu echivalarea noastra de clasele primare...dat fiind faptul ca e vorba de doar 9 ani de studii. Mentionez ca nu avem intentii de a deveni diplomati cu studii facute nelatimpu lor...ci doar cautam o alternativa de a fi impreuna...(Tin sa mentionez ca la capitolul ajutor in Canada e OK....am o sora si un frate care se aflta acolo)

    Te pupic si-ti multumesc anticipat...
    Deci astept raspunsul tau,

    o imbratisare de la Iri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iri lasa-mi emailul tau si-ti scriu acolo mai detaliat nu vreau sa scriu un eseu in raspuns :)

      Delete
  3. irina_temciuc@mail.ru

    Iti multumesc anticipat

    ReplyDelete
  4. Salut, vreau sa plec sa invat la colegiu in Canada...ai putea sa imi dai niste sfaturi la ce colegii sa aplic in domeniul contabilitatii....? email:cristicojoc@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Buna! M-ar interesa sa fac un master in Canada si as avea nevoie de mai multe informatii. Iti las o adresa de e-mail: marisha_cm@yahoo.com. Ti-as fi recunoscatoare! Astept sa ma contactezi. Multumesc!

    ReplyDelete
  6. Salut . Dupa universitate vreau sa fac masterul peste hatarele tarii. Si m-ar interesa mai mult despre studiile in "Canada. Si daca aveti experienta deja v-as ruga sa ma informati mai mult in privinta asta,care sunt avantajele dezavantajele studiind acolo,ce burse ofera,cazare ,cum obtii visa etc. M-ar face placere daca m-ai contacta anisoaraprodu@gmail.com Multumesc antocipat

    ReplyDelete
  7. Salut! Finisez anul acesta liceul in MD și aș vrea să te întreb dacă cunoști ce oportunități au cei cu diplomă de BAC în universitățile din Canada? Oferă ceva burse, sau poate colegii? Vreau enorm să studiez acolo însă nu prea găsesc informații.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. Pentru inceput cred ca e bine sa stii unde vrei sa studiezi, ma refer la provincie dar si doemeniu de studiu. Odata ce stii rs la aceste 2 intrebari pe net gasesti info referitor la conditiile de aplicare. De exemplu daca doresti sa aplici la Carleton Unoversity aici in Ottawa deschide saitul lor la rubrica International Students si vezi pasii care trebuie sa ii faci. Insa daca nu gasesti rs la intrebarile tale poti direct sa scrii la cineva de la univesritatea/colegiu de care esti interesat toate intrebarile tale. Ei sunt foarte buni la a raspunde la emailuri si a te sfatui ce si cum se face. Bafta multa

      Delete
  8. Salutare moldoveanca din Canada! Imi cer scuze de asa adresare dar nu stiu cum te chiama.As dori sa discut ce tine de studii Dar in privat daca e posibil! Scriemi te rog ceva pe email meu ruslan.balacean@mail.ru.Multumesc mult

    ReplyDelete

Post a Comment