Sistemul de sanatate în Canada! Partea 2

iata asa un doctor de familie as dori, ca Dr. House :)

Dupa cum am promis va povestes despre aventura mea la doctorul de familie. Deci dupa 3 luni din momentul cind am aplicat sa ne gaseaca un doctor uite ca primesc un sunet de la o doamna care vorbea o Engleza tare scilcita (bine ca sunt si eu imigrant si ca mi-a fost mai usor sa o inteleg) si ma anunta ca ne-a gasit mie si sotului doctor de famile.Cand ma uit la adresa taman dupa casa noastra. Zic bine, locatia e favorabila deja ramine sa vedem ce ne asteapta acolo. Am primit pe posta niste document cu care am mers la clinica sa ne inregistram. Acolo au zis ca trebuie sa facem o programare cu doctorul nostru si ca el ne va arata ce sa semnam. Zis si facut. Am facut programare peste vreo 2 zile. Am ajuns la clinica(ce pot sa zic,oamnei de toata miina acolo, pe jos murdar, park aveam impresia ca sunt la un auto shop dar nu la clinica), o asistenta ne-a poftit sa intram intr-un cabinet si sa asteptam doctorul. In cabinet nimic deosebit, un pat 2 scaune. Peste citeva minute a aparut si doctorul nostru. Un barbat de vreo 2 m, bine ca s-a asezat si am putut sa il privesc in ochi :) Ne-a intrebat daca fumam, bem, consumam droguri etc. Raspunsurile noastre negative i-au dat de  inteles ca are deafaceri cu niste clienti boring (cum a zis sefa mea). Deci dr.Abiscott, asta e numele lui de familie, a zis ca e bucuros sa ne accepte ca pacienti si ca daca avem nevoie de ceva sa facem o programare. Asa si am facut. Pentru ca noi tinem la santate noastra si respectam ce zice doctorul ca trebuie odata in an sa dai toate analizele sa vezi cit de sanatos esti, am facut cite o programare pentru un annual checkup. Iata de aici se incepe partea interesanta.

Eu prima am avut programarea. La ora 11 eram la clinica. Acolo am asteptam vreo 10 min. Asistanta m-a masurat, cintarit, m-a pus sa suflu intr-o truba sa-mi vada plaminii cit sunt de sanatosi si mi-a verificat vederea. Dupa ce si-a notat toata info in calcultor s-a dus fara sa zica nimic. Eu stateam si asteptam dar nustiam ce sau pe cine. Peste vreo 10 min vine si dr. Abiscott. Ma intreba cu ce ocazie, ii zic ca vreau un control general. Dupa care el incepe cu intrebarile standard, daca ma doare undeva, daca i-au ceva pastile. I-am raspuns ca nu ma supara nimic, la care el a zis ca la ce am mai venit daca sunt sanatoasa. Zic pai se recoamanda odata in an sa vii sa dai analize, la care el zice nu e corect, vii si dai analize cind te supara ceva. Eu ii zic ca as vrea sa-mi recomande un ginecolog la care el zice, ai ceva probleme? eu ii raspund ca nu, dar as vrea sa am pe cineva la care sa apelez daca o sa am nevoie, el nu se gindeste mult si imi zice ca atunci cind o sa am probleme atunci el o sa-mi recomande un ginecolog. Am ramas cu gura cascata. Zic OK atunci la ce am venit eu azi aici? Si el zice, nustiu nici eu, ca el a avut un annual checkup doar o singura data in viata lui. Si eu ii zic, pai tu esi doctor poti nici unul sa nu-ti faci. Ii zic ca as vrea o programare pentru mamografie la care el imi zice ca sunt prea tinara si nu se poate. Zic pai bine sunt multe fete tinere care au cancer la sin si mor din cauza ca nu trec testul asta la timp. El imi zice ca nu e corect si ca demulte ori testele de mamografie numai duc in eroare pacientii si ca demulte ori se opereza fara a avea cancer. Mi se parea ca nu vorbesc cu un doctor dar cu un om care are ceva impotriva la anumite teste. El iarasi imi zice ca daca nu ma supara nimic si daca nu am observat nimic iesit din comun sa nu-mi fac grija. Ma enervasem deja. Zic la ce am pierdut eu o ora? nici tu teste normale, nici tu recomandari la alti doctori. Atunci ii zic poate un test de singe sa dau, la care el se gindeste vreo citeva secunde si zice ca se poate asta de dat. Imi venea sa ii zic ceva, ce fel de doctor e asta, eu vin la control si eu trebuie sa ii zic lui ce sa imi faca. Mi-a dat recomandare sa merg la o clinica dealaturi sa dau testul de singe. Eu il intreb cum pot sa aflu rezultatele si el imi zice ca daca nu ma suna inseamna ca e totul OK:) 
            Am o alunita care ma deranjeaza si il intreb ce se poate de facut cu ea. El nu se uita tare atent la ea si zice ca se poate de inghetat si de taiat numai ca asigurarea nu va acoperi asta pentru ca se considera operatie cosmetica. Si eu ii zic poate se poate de luat o analiza sa vedem daca nu e cancerogena, si el zice ca nu e, ca daca nu singereza atunci nu e grav:) intr-un cuvint am avut parte de un doctor tare optimist care zicea ca totul e perfect si ca sa nu-mi fac griji pentru nimic si daca sunt tinara sa nu-mi pierd timpul pe la spital si cum a mai zis el If it's not broken don't fix it. 
Peste o zi sotul trebuia sa mearga la acelasi control, insa l-au sunat si l-a reprogramat ca chipurile doctorul nu va fi. Peste o saptamina merge si sotul doar ca  la el a fost mai grav. O asistenta i-a verificat pulsul, la fel la masurat, cintarit si celelate proceduri de baza. Sotul intreba daca poate sa vada doctorul, la care asitenta ii zice ca poate sa ii spuna ei ce are ca ea poate sa il ajute. Sotul ii zice ce il doare ce are la care aceea la fel ii zice ca nu e nimic grav si ca sa nu-si faca griji. Sotul insista ca vrea sa vada doctorul ca la urma asistenta sa ii zica ca doctorul azi nu e:) Si uite asa a mai pierdut si el o ora fara nici macar un test de singe sa dea. 
Concluzia care noi ne-am facut-o a fost ca atunci cind o sa vrem sa vede un specialist o sa mergem la walk in clink o sa zicem ca ne doare una sau alta si ne vor da recomandare la un specialist ca sa nu mai pierdem timpul cu doctorul de familie care nu prea i-a pasat de noi. O sa mai cautam poate totusi dam peste un doctor normal care nu va zice ca daca esti tanar la spital nu trebuie sa vii.
Si uite asta e istorioara noastra cu doctorul de familie. Cind gasim unul normal va zic si voua:)

Comments

  1. Sa stii ca in ceea ce priveste mamografia are perfecta dreptate. Sub 40 de ani chiar nu e recomandata, un control e suficient, sau cel mult daca vrei sa fi mai sigura o ecografie mamara. La varsta tanara mamografia face mai mult rau decat bine. Si curios cu alinuta, eu mi-am eliminat una si nu am platit nimic si mi-au facut si biopsie la ea. Si intr-adevar daca rezultatele sunt bune nu te suna nimeni, asa e aici. Lavinia

    ReplyDelete
  2. Lavinia dar tu ce ai zis la doctor referitor la alunita? Ca el mie mi-a zis ca poate sa o scoata gratuit doar daca se mareste, singereaza etc. dar daca asa simplu ma deramjeaza locatia atunci asta se socoate cosmetic. (presupun ca treb sa amagesc ca ma doare si sa le zic ca s-a marit:)
    Referitor la mamografie asteptam macar un control asa fizic sa imi faca insa nici nu m-a ascultat cu aparatul cela a lui:(
    Deci dupa cum a zis si singur doctorul annual checkup nu prea se merita de facut, te duci la doctor doar dak te supara ceva :)

    ReplyDelete
  3. Pe mine nu ma durea, am vrut sa o scot pt ca mi se parea inestetica, era pe picior si se cam vedea cand purtam fusta. Chiar doctorul m-a intrebat de ce vreau sa o scot daca nu ma deranjeaza, si i-am spus ca nu-mi place cum se vede. Operatia mi-a facut-o un chirurg plastician, sincera sa fiu si eu am fost un pic mirata ca nu m-a costat nimic, dar nu m-a deranjat deloc aspectul asta.:) Acum nu stiu ce o fi zis doctorul meu de familie, ca ea a sunat si a facut programarea la spital, dar ma indoiesc sa fi spus ca ma doare sau altceva. Am si o prietena care avea o alunita deasupra unui ochi, dar ea nu vroia sa o scoata ca ii era frica. Dar doctorul i-a recomandat sa o scoata, ca e zona expusa la soare f des si riscul sa se mareasca e crescut. La fel nici ea nu a platit nimic. Probabil ca e doctorul tau mai comod si nu vrea sa se complice cu trimiteri, alta explicatie nu vad. Lavinia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe mine tot nu ma doare insa ma deranjeaza ca se afla taman linga sin si ma gindesc ca nu e bine. Treb sa gasesc un alt doctor care sa vrea sa imi faca o recomandare.

      Delete
    2. Ana, Poti sa-i spui ca se afla linga sin si cand imbraci sutienul te deranjeaza si doare si se roade...si in ultima luna a crescut... Succese
      blogdincanada

      Delete
    3. mersi de sfat, asa si m-am gindit sa fac :)

      Delete
  4. Buna Ana, imi place tare mult blogul tau... este scurt si la obiect si plin de informatii utile! Eu si cu sotul meu, vrem sa emigram in Ca si as fi vrut sa te intreb ceva, legat de subiectul cu doctorii: ai spus la un mom dat ca daca este si ai nevoie te vei duce la o clinica particulara... e, intrebarea mea este, daca ajungi acolo, vei plati consultatiile si eventualele tratamente?... in conditiile in care tu ai deja asigurare (privata parca ai spus)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Iuliana. Ma bucur ca info va este de folos. Deci, respectiv la clinicile particulare totul depinde de ce asigurare ai si aici ma refer la asigurarea privata nu cea de stat (de exemplu eu de la serviciu am de la Coughlin si ei acopera o mare parte din servicii care nu mi le acopera asigurarea de stat, cum ar fi chiropractic) Asigurarea privata acopera si serviciile dentare si vederea. Cind iti cumperi/primesti asigurarea privata ai si o carticica in care iti sunt descrise toate benificiile.

      Delete
  5. Si cat costa si cum se plateste asigurarea privata? Ma intereseaza pt ca noi vrem sa facem copil la putin timp dupa ce ajungem in Ca si as vrea sa inteleg acest sistem de asigurari (cat de cat)!
    Multumesc mult mult pt raspuns!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi unde vreti sa veniti la inceput? Cu exceptia Albertei(acolo se da asigurare de stat din prima)celelate provincii trebuie sa astepti 3 luni ca sa iai asigurarea de stat, respectiv ca sa eviti orice risc e recomandat sa-ti cumperi asiguarare privata.(ea acopera doar serviciile care nu sunt acoperite de cea de stat) In dependeta de virsta, starea sanatatii si serviciile incluse pretul lor variaza. Noi am cumparat la inceput pt 3 luni pentru 2 oameni si am platit vreo 250$ insa acoperea doar $10K in caz de urgenta.
      Nu inteleg insa un lucru. Daca vreti sa faceti copil de ce anume va trebuie asigurare privata? Atit timp cit nu il faceti/nasteti in primele 3 luni de cind sunteti veniti, esti OK. Sarcina si tot ce tine de nastere este acoperit de OHIP(asa se numste asigurarea de stat in Ontario)Oamenii cumpara asigurare privata mai mult pt a benificia de serviciile dentare si oculare. Cu aproximatie o asigurare privata normala care are sa zicem $1500 dentar/an, $500 masaj/chiropractic, $200 ochelari de vedere, xx pentru pastile etc... o sa coste in mediu cam 350$/luna de persoana. Multi oameni insa primesc asigurare privata de la angajator.

      Delete
  6. Deci, noi am aplicat pe New Brunswick (inca suntem in asteptare)! Si te intrebam doar despre asigurarea privata, nu neaparat ca ne-ar trebui! In Ro nu prea m-am lovit de treburile astea cu asigurari si din cauza asta nu stiu efectiv cum functioneaza... si clar nu o sa vin acolo insarcinata, nu astea sunt intentiile noastre... :)
    Oricum, m-am mai linistit din raspunsul tau! Am inteles asa in mare cam ce am de facut de cand ajung acolo!
    Inca o data iti multumesc mult mult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iuliana daca mergeti in New Brunswick ai asigurare de stat din prima zi (numai ce am citit pe net http://www.gnb.ca/0394/eligibility-e.asp)deci n-o sa aveti nevoie pt inceput de asigurare privata (niste bani de economisit nu strica) Apropo daca va decideti sa ramineti acolo, si te intereseaza mai multe despre provincia data stiu ca blogul acesta http://mergemsprecasa.blogspot.ca/ e al unei persoane care a imigrat acolo.

      Delete
  7. Da da, intentionam sa stam in NB, pt ca pare o regiune super frumoasa! Si stiu de blogul respectiv pt ca il urmaresc de cand s-a infiintat! Pe al tau l-am descoperit de curand si mi se pare tare interesant... Il citesc cap-coada! Mi se pare plin de informatii, poze superbe (si mie imi place maxim sa fac poze)! Abia astept sa plec din Ro! Te pup si inca o data mii de multumiri pt raspunsuri! Sper sa ne mai auzim!

    ReplyDelete

Post a Comment