Youth Services Bureau of Ottawa


  Pentru inceput vrea sa va zic ca aceasta postare nu e nici cum una pentru publicitate. Aceasta este organizatia la care eu lucrez si m-am gindit ca datorita serviciilor gratuite care le presteaza ar putea sa fie de folos celor noi veniti (in Ottawa).
    Deci, pe scurt va zic despre organizatie. Este una cu istorie de peste 50 de ani si e una dintre cele mai vechi si mari organizatii non-profit in Canada, iar ceea ce face e sa ofere ajutor tinerilor care au probleme (de toate felurile). Exista 4 ramuri in care ofera acest ajutor:


  • Mental Health  - aici se incadreaza 24/7 crisis line; Youth Mental Health Walk-in Clinic (o clinica la care poate sa vina oricine care are nevoie de o consultatie cu psihologul); si multe alte servicii in acest domeniu.
  • Community and Housing Services - in aceasta categorie intra mai multe subgategorii. Drop-In -Center e un centru in care tinerii (16-20 ani) care nu au unde trai pot sa vina sa manince, sa faca un dus, sa stea de vorba cu un psiholog sau chiar sa vada un asistent medical, sa isi spele hainele si multe altele. O alta subcategorie e Housing and Shelter in care se incadreaza Young Women Shelter (un adapost pentru fetele tinere); Men Shelter (pentru baietii tineri); Transitional Housing Program for Young Women and Men si Long Term Housing Program. In cel din urma poti sa stai pina la 3 ani. Deci aceste servicii sunt oferite tinerilor care au probleme, fie cu drogurile, or nu sunt acceptati de societate (fiind gay, lesbiene, transvestiti, etc.) sau au imigrat care au probleme la inceput.
  • Employment Services - aceasta e categoria de care am vrut sa vorbesc mai mult si cred si sper sa fie de folos celor care vin in Ottawa si la inceput au nevoie de ajutor (gratuit) in ceea ce priveste pregatirea pentru a avea un job (cum sa faci un CV, Cover Letter,) cum sa treci un inteviu, diferite worshopuri care te ajuta sa-ti gasesti un job. Aici gasiti mai detaliat serviciile care ei le ofera.  Ba mai mult, vara ei au un program care se numste Summer Job Service si angajatorii care angajeaza tinerii primesc de la stat cite $2 pe ora inapoi. Adica daca te-au angajat cu $12 pe ora, $2 din acestia guvernul o sa plateasca inapoi la angajator. Acest lucru motiveaza multi potentiali employers sa angajeze cit mai multi studenti pe timpul verii. Cind mergi la astia de la Employment Services ei iti creeaza un profile. Adica iau toata informatia ta (ce ai lucrat, ce studii ai, ce alte calificari ai,etc) Dupa care ei incearca cu ajutorul bazei lor de date sa gaseasca un angajator potrivit pentru calificarile care tu le ai. Intr-un cuvint mie mi s-a parut destul de interesant si folositor ce fac ei.
  • Youth Justice Services - aceasta din urma nu e cea mai fun categorie insa e bine ca exista asa ceva si se lucreaza in a ajuta tinerii care au sau au avut probleme cu legea. Ieri am mers in turul organizatiei la care lucrez. Pentru ca are diferite servicii care le ofera are si multe locatii si odata la citvea luni organizam tururi pentru cei care vor sa cunoasca mai mult ce face YSB. In special donorii care vor sa vada unde se duc banii lor. Deci am mers si la Centru de dententie pentru tineri William Hay. Stiu ca va suna prostesc insa in asa inchisoare as sta si eu vreo 2 luni :) Eu personal, daca nu stiam de la inceput ca e inchisoare, credeam ca e un resort unde oamenii se odihnesc. In primul rind cladirea arata cu totul diferit de ce mi-am inchipuiut eu.
2009 renovarea cladirii
       In prima poza se vede clar cum arata "casuta" la 8 tineri care stau in ea. Exista 5 astfel de "cocioabe". In ele au living room cu o plasma frumoasa, fiecare are camera lui care e foarte curata (un pat, un dulap si un cuier, WC si baie e separat) In acel pentenciar stau 40 de baieti cu virsta nu mai mare de 20 de ani. Unii din ei au comis crime destul de grave (violuri, omucideri) altii mai putin grave. In mediu stau acolo cam 3-4 luni (cei cu crime mai grave stau ani buni). Ce mi-a placut cel mai mult e faptul ca au un program zilnic destul de incarcat. Au lectii (unii din ei finiseaza chiar cu diploma de higschool pentur ca obtin credite pentru lectiile care le fac), au un atelier in care se invata sa mestereasca, au un centru de biologie in care incearca sa creasca diferite plante, au o sala de sport destul de bine echipata si au o bucatarie foarte curata si mincare arata destul de bine. Cei care lucreaza acolo nu poarta arme si nici uniforme, si nici tinerii detinuti nu au uniforma. Camere de filmat sunt numai acolo unde ei nu au acces (ceea ce pe mine m-a surprins) Tot staful de acolo incearca sa lucreze cu ei sa ii "indrume" pe calea cea dreapta.
     Mai exista un centru de detentie Sherwood Detention and Custody Center care se deosebeste de cel precedent prin faptul ca aici e un fel de open custody. Adica nivelul de securitate e mai jos si cei de aici sunt considerati a fi mai putin periculosi pentru societate.
    Cam astea in general sunt serviciile care le ofera organizatia la care lucrez si cel mai tare ce ma bucura ca fac parte din ea e faptul ca toate serviciile sunt gratuite, nu e organzatie care sa fuga mereu dupa profit, e drept ca suntem suportati de guvern, de organizatii mari dar si de simpli oameni care vor sa faca orasul lor mai bun pentru tineri. Iar scopul actiunilor noastre e acelea de a da o miina de ajutor tinerilor si familiilor din Ottawa.

Comments

  1. Si tu cu ce te ocupi exact, daca permiti o asemenea intrebare?

    ReplyDelete
  2. Functia mea consta in mai multe, pe linga faptul ca ajut sefa cu tot ce are nevoie ca jobul ei sa fie mai usor, am grija de partea administrativa a organizatiei, procesarea donatiilor, meetinguri, scrisori de multumire la donatori, evenimente etc.

    ReplyDelete

Post a Comment