Asigurarea de casa


Va ziceam in postarea precedenta ca am avut un mic incident in casa. Am fost norocosi, insa puteam ramine fara casa. Deci lectia invatata...niciodata nu puneti mincare la foc dimineata inainte sa va duceti la serviciu:)
 Ei bine in luna Noiembrie, nu mai tin minte precis data, stiu ca era luni, am decis pina bem ceai sa mai pun gaina noastra de ferma, naturala si fara chimicate si care fierbe vreo 5 ore (posibil ca e batrina) sa mai stea la foc pina noi finisam ceaiul. Si precum nu fac acest lucru mereu, am iesit din casa fara sa opresc aragazul. Am iesit la ora 8.30 din casa si ne-am intors la 5 seara. Am fost cit pe ce sa mergem la shopping dupa lucru dar parca ceva m-a trims acasa si am lasat cumparaturile pe alta zi, lucru bun zic eu :)
Cind am intrat in garaj un miros ciudat am simtit. Intreb pe barbatimi-o daca a scos gunoiul, a zis ca da, cind deschid usa la casa nu vedeam de fum. Nu prea intelegeam ce se intimpla. Alarma nu era pornita. Repede am mers la aragaz si am vazut ca din gaina mea ramasese scrumul :) eh si eu care imi facusem plan sa fac vreo 3 feluri de mincare din ea :)
Deci, aici in Canada cind uiti mincare la foc, mai ales carne si se arde se numeste protein fire. Mirosul nu e placut de loc si cel mai grav e ca nu trece atit de usor..odata intrat in lucruri greu iese, ba chiar trebuie un tratament special pentru a scoate mirosul.
In seara ceea (plus alte 15 seri) am dormit la nasi pentru ca era imposibil de dormit in casa. Am deschis ferestrele cu gindul ca va iesi mirosul pina dimineata, ei o naiba. Am mai citit pe net diferite metode si am incercat totul. Stateam la dubii daca sa sunam asigurarea, ne gindeam ca se v-a ridica pretul si cit o sa ne coste in total si daca se merita. Ei bine, totusi am luat decizia corecta si am contactat pe cei de la insurance. Pretul se va ridica doar cu $68 pe an. La noi deductible e $1K, luind in consideratie pasii care trebuiau de facut pentru a scapa de miros am zis ca daca nu mergem cu asigurarea o sa ne coste mult mai scumpe de o mie $. Si asa si a fost. Inca nu am suma finala caci inca nu am inchis claimul dar la sigur trebuie sa fie peste $15K. Deci pe pasi va zic ce am facut in caz ca doamne fereste vreo data o sa aveti nevoie de asa ceva.
Dupa ce am sunat pe cei de la insurance ei au trimis pe cineva de la o companie de reparatii dupa dizastru, asa se numesc ei :) si domnul in cauza a venit si a facut un plan. S-a inceput cu cel mai simplu, adusul a 2 masini de aer, care scoateau aerul murdar din casa si inlocuiau cu aer curat de-afara. S-a continuat cu spalarea buctariei, pentru ca ea era sursa principala de miros. Noi nu prea am avut noroc de o comapanie de reparatii normala si am impresia ca acolo lucreaza un grup de nebuni, caci tare multi nervi mi-am pierdut cu ei. Au trimis dinsii 3 mosneguti de vreo 70 de ani, vreo 2 din ei umflati la fata de bautura, sa spele bucataria. Dupa cum ati vazut in poze, ea la mine e mica, insa dinsii au stat o zi intreaga, 3 oameni ca sa o faca "luna". Cind vedeam cu ce viteaza lucreaza, imi venea sa iau eu cirpa sa spal. Ei in final, domnii in cauza sau "professional cleaners" cum se mai numeau ei, au stat in casa la mine o saptamina ca sa spele peretii si 2 canapele....asa e cind oamenii sunt platiti pe ora:)
Tot aceasi companie, o sa le zic si numele ca sa stiti sa stati cit mai departe de ei, Belfore, au contractat pe cineva sa vine sa ne spele covorul pe jos.  Trecuse deja vreo 3 saptamini de la incident si noi mare diferenta nu vedeam, mirosul tot persista. O greseala pe care am facut-o a fost faptul ca ne-am apucat noi singuri sa spalam toate hainele, perdele si alte chestii in care intrase fumul. Astia de la asigurari ne intrebase daca vrem sa ne trimita profesional dry cleaners sa ia toate lucrurile sa fie curatite. Noi la inceput am refuzat, dupa care ne-am dat seama ca oricum deja daca e  platit de ei sa facem tot ce se poate ca sa scapam de miros, in plus astia de la dry cleaning foloseau ceva metode speciale ca sa scoata mirosul de fum. Astia din urma mi-au parut cei mai profesionisti oameni. Atit de bine pus totul la punct. Au luat totul din casa, incepind cu perdelele si finisind cu toate hainele noastre. Bine ca am plecat atunci in vacanta si nu am avut nevoie de haine groase o saptamina, la un moment dat ne-am dat seama ca aveam numai un stergar pe care il uitasem in masina, si tare bine a mai ajutat :)
Dupa 3 saptamini ne-au adus toate lucrurile inapoi, cei drept pe rind veneau toate. Am dat o list cu haine care ne trebuie urgent si ele erau la noi deja cind ne intorsesem din vacanta. Ce sa zic, hainele mele in viata lor nu au fost curatite si calcate atit de bine :)
Tot inainte sa plecam in vacanta am mers si am cumparat matrasuri noi pentru cele 2 dormitoare. Pentru ca fumul intrase si in ele si nu prea exista metoda de scos, cei de la asiguarare au zis ca sa mergem sa cumparam matrasuri noi pentru ca ei acopera aceasta.
Si pentru ca mirosul tot mai persista, cei drept mai slab, au venit si au curatit si furnicul si conductele de aer. Ceea ce a scos/schimbat moirosul de fum a fost vopseaua,  astia au decis sa vina sa vopseasca podul, si au folosit o vopsea din astea sovietice cu miros puternic, caci atunci cind am venit acasa nustiam ce e mai rau, mirosul de fum sau asta de vopsea. Din fericire mirosul de vopsea a trecut intr-o saptamina si acum nu mai simt de loc mirosul de fum. Cei drept mai era putin la buctarie cind deschideam dulapurile si a mai venit un "kitchen professionist"  si a zis ca daca vrem poate sa scoata toate dulapurile si sa le dea cu ceva lac si ca o sa puta a solutie de ceea ceva timp dar o sa treaca. Doar ca din cauza frigului toata procedura o sa dureze mai mult. Am zis ca ne mai gindim si intre timp singurica am scos usile de la dulap si le-am scos afara, le-am sters si cu putina apa si otet si parca nu mai simt mirosul.
Parca nici nu-mi vine a crede ca se termina tot cosmarul si ca in final casa mea revine la normal. Cam asta a fost toata patania asa ca luati aminte, nu uitati mincare la aragaz :)

Comments

  1. vai de mine ,vai de voi!
    ce patanie !
    bine ca nu a fost mai rau.
    acuma stiu ca nu o sa mai uiti mancarea pe foc niciodata .
    mirosul o sa dispara in timp definitiv,dar iata ce munca si ce tevatura pentru o mica neatentie ,unde mai pui ca nici de gaina nu ati avut parte.
    dar oare cum era daca aveati alarma de fum pornita??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca alarma facea galagie poate vr-un vecin bun suna la pompieri si ei veneau si distrugeau usa si scoteau gaina de pe aragaz :)

      Delete
  2. mdaa, merci tie pt detalii.....
    Craciun Fericit!
    Lora

    ReplyDelete
  3. Voi sunteti norocosi inca,o spun deoarece in casa de alaturi a aras un apartament tot au uitat mincarea pe aragaz si plus ei nu aveau asigurare.
    primul lucrul in Canada cind cumperi o casa,masina si alte lucruri majore principalul sa faci asigurare caci dormi mai linistit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici in Ottawa nu poti cumpara casa fara asigurare, adica daca iai bani de la banca atunci banca nu-ti da pina nu le arati asigurarea

      Delete
  4. O clipa de neatentie si se pot intampla tot felul de chestii nasoale, cum zicea si Skiorul mai sus. Dar alarma aia de fum nu tr sa stea tot timpul pornita? Nu stiu cum e la case, dar la noi la apartament nu avem voie sa ii scoatem bateriile, desi cateodata eu am mai acoperit-o cu diverse chestii ca sa ne facem si noi o vanata. Mi-am adus aminte o povestioara amuzanta cu un amic, care tot la casa locuieste. Mi-a povestit ca alarma lui pornea si de la abur si intorcandu-se o data acasa, era foarte nervos si a spart-o cu ciocanul :)))). Dar uite ca uneori e absolut necesara...Oricum, bine ca s-a terminat cu bine.

    ReplyDelete
  5. Faza ca alarma lucra, noi chiar am testat-o chiar a doua zi.Ea la noi nu e cu baterii ci e cu niste cablu de energie asa ca nustiu care a fost motivul de ce nu facea galagie. Noi ne gindim ca ea poate a urlat cit a urlat si s-a oprit dupa citeva ore.

    ReplyDelete
  6. Si vecinii n-au auzit, simtit nimic? Pt ca din cate am vazut din poze, e townhouse, nu?
    Dar mirosul n-a trecut la ei?
    Lora :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lora vecinii la mine tot lucreaza si cred ca pleaca si ei de-acasa pe la 8. Pina cind nu s-a plins nici unul de miros ;)

      Delete
  7. nasol,..mirosul ala a patruns bine in cartonul casei...mai iese pu...lea spataru'.....va adaptati voi in canada, d-apoi la un fum proteic....ura !

    ReplyDelete

Post a Comment