3 ani de Canada

 
Nici nu am observat cind a trecut data de 19 Iulie. Recent mi-am dat seama ca uite s-au facut deja 3 ani decind suntem in Ottawa. Acum cind privesc in urma, parca imi pare ca a fost mai ieri. In SUA am stat tot 3 ani, dar parca au trecut mai greu or aici totul s-a intimplat atit de repede ca nu am reusit sa vedem cum zboara timpul.
Despre evenimentele intimplate in acesti 3 ani cred ca ati citit pe blog. Da, pentru noi mutatul in Canada, acomodarea, a fost diferita fata de ceilalti imigranti din simplu motiv ca am venit din SUA, si tot procesul de cunoastere, stres, acomodare s-a intimplat acolo.
Da, Canada nu e tara perfecta (nici nu cred ca exista asa ceva), insa pentru noi e locul unde ne simtim bine si impliniti. Da, platim taxe (dar cine nu plateste), da, astepti mult pina gasesti un doctor de familie, da, iernile is friguroase (cu toate ca in Des Moines, SUA unde am stat era mai frig), insa NOI am fost cei care am ales Canada. Nimeni nu ne-a pus pistolul la timpla si ne-a trimis aici. Singurei am decis ca vrem sa venim si am citit si informat de multe inainte sa facem aceasta alegere.
Eu nu vreau lumea sa creada ca in Canada totul e roz, bine si usor, da, este poate pentru unii, dar pentru majoritatea e destul de complicat, insa nu atit de complicat ca sa se intoarca inapoi. Da, stiu, sunt oameni care nu au putut sa se adapteze si au renuntat, bine au facut, pina la urma fiecare isi alege ce e bine pentru dinsul. Iar pentru noi, la moment, Canada e locul unde ne simtim bine. Cu plusuri si minusuri, aceasta tara ne-a oferit posibilitati pe care nu cred ca avea sa le am in Moldova.
Mie nu-mi plac oamenii care se vaicara si se pling fara a face ceva sa schimbe lucrurile. Da, in Canada nimeni n-o sa vina sa-ti bata la usa sa-ti ofere un job. Da, studiile tale poate n-or sa fie recunoscute si da, poate va trebui sa te reprofilezi intr-un domeniu mai solicitat. Eu mereu am crezut ca atunci cind vrei ceva cu adevarat faci tot posiblul sa obtii. Asa ca toate aceste obstacole nu ar trebui sa te faca sa renunti. Poate o sa trebuiasca sa muncesti de 10 ori mai mult pentru a obtine ce doresti insa e posibil iar posibilitatea cintareste mult.
Si dupa cum ziceam mai sus , Canada nu poate sa placa si sa priasca la toti, nici nu ar fi firesc, insa pentru mine si sotul meu e locul unde ne simtim bine iar acest lucru conteaza mult. Aici am facut multe "first-uri". Cumparat prima casa, facut primul copil, sadit primul copac, deci intr-un fel as putea sa numesc Canada - ACASA.

Comments

  1. este bine ca v-ati gasit locul in care va simtiti ACASA

    ReplyDelete
  2. Aww i feel the same ! Canada is not perfect, but it is our home too :)

    I didn't know you lived in Iowa before !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, I assume google translate did a good job translating my text from Romanian :)

      Delete
  3. Elena, in Ontario se plateste permisul de conducere ca in Quebec? La fiecare zi de nastere sa platesti?
    La mai multi ani canadieni voua!
    Lora

    ReplyDelete

Post a Comment