Despre sarcina in Canada


Nu, n-o sa vorbesc despre cit e de bine (sau mai putin bine) sa fii insarcinata, pentru ca sarcina e ceva special in viata fiecarei femei. Defapt, despre ce vroiam sa vorbesc se refera mai mult la legislatia Canadei in privinta maternitatii. In toate provinciile, cu exceptia Quebecului care are programul sau, legea e la fel.
Ma tot intreaba cunoscutii de ce, fiind insarcinata in aproape 8 luni, inca sunt la serviciu. Incerc sa le explic ca aici nu incepi concediu de maternitate de la 7 luni cum se face in Moldova. Multa lumea prefera sa lucreze pina in ultimul moment. Desigur ca sunt si exceptii si daca doctorul iti recomanda sa stai acasa atunci te supui. Insa daca ai un serviciu care nu te solicita fizic mult (nu trebuie sa stai in picioare toata ziua, ori sa ridici) atunci incerci sa amini luare concediului cit mai mult pentru ca in Canada fiecare mama/parinti, care lucreaza primesc maxim 50 saptamini de benificii de la stat. Deci, multi incearca sa profite de acest timp platit cind bebele deja a aparut si poti sa stai tot mai mult timp cu el.

Mai jos o sa incerc sa va explic ce inseamna Employment Insurance Maternity and Parental Benefits. Prescurtat se zice EI si fiecare persoana care este angajata si plateste din salariu pentru aceasta asigurare se poate califica. Desigur ca sunt si reguli, sa nu credeti ca totul e asa simplu. Deci te califici:
  • Daca ai lucrat 600 ore din ultimile 52 de saptamini SI
  • Daca esti mama biologica a acestui copil ori sunteti parintii biologici/adoptivi/recunoscuti de lege a acestui copil SI
  • Daca venitul tau saptaminal s-a redus cu 40%
In Ontario, daca te califici pentru EI, de regula primesti 55% din salariu, doar ca pentru ei salariul maxim asigurat e de $48,600 pe an. Deci daca faci mai mult de atit pe an, ei n-o sa-ti plateasca 55% din suma, de exemplu $60K dar o sa socoata maxim $48,600 , ceea ce iese brut $514 pe saptamina. Insa daca faci mai putin atunci o sa socoata 55% din salariul care il ai. 

In Canada exista EI Maternity benefits si se ofera mamelor care nu pot sa lucreze din cauza ca sunt insarcinate sau au nascut recent. Daca esti eligibil primesti maximum 15 saptamini de beneficii. Aceste benificii pot intra in vigoare maxim 8 saptamini inainte de "expected due date" or se pot finisa 17 saptamini dupa date de nastere a copilului.

EI Parental benefits - aceste benificii se ofera parintilor si constau in 35 de saptamini platite de stat. Ambii parinti au voie sa imparta aceste saptamini, daca de exemplu mama prefera sa se intoarca la serviciu dupa 25 de saptamini, tatal poate sa benificieze de restul 10. De regula, de cele mai multe ori persoana care cistiga mai putin isi ia aceste benificii pentru ca daca de exemplu cineva face sa zicem $80K pe an o sa primeasca 55% din suma maxima de $48,600. Respectiv e ca mai bine sa lucreze sa primeasca salariu intreg decit jumatate. 
Inainte de a aplica la aceste benificii exista o perioada de 2 saptamini de asteptare pina a intra ele in vigoare.
Pentru familiile cu venit mic (net family income mai mic de $25,900 pe an) exista EI Family Supplement ceea ce permite familie sa primeasca maximum 80% din venitul anual.

Un lucru imbucurator in Canada e faptul ca angajatorul e obligat de lege sa-ti pastreze jobul sau sa-ti ofere ceva echivalent la reintoarcere din concediu de maternitate. Practic ai securitatea jobului timp de un an. In comparatie, in SUA stiu ca doar timp de 3 luni iti este garantat serviciul si statul nu-ti plateste nimic.
In unele cazuri, unele companii ofera la angajati "top up" la suma primita de la EI. Ceea ce inseamna ca daca tu primesti cele 55%, angajatorul o sa mai adauge sa zicem 10,15,20 % . La mine angajatorul o sa ma plateasca 35%  on top la cele 55% primite de la stat, timp de 25 de saptamini. Deci, jumatate de an o sa primesc aproape salariu intreg, doar ca la sfirsit suma aceasta adaugata de angajator se taxeaza destul de mult si in final nu cred ca ramii cu tare mult :) Ei dar atit timp cit ai locul de munca garantat parca te simti mai linistit, cu toate ca unele femei prefera sa stea acasa sa aiba grija de copil si sa renunte la serviciu.
In Ontario serviciul de day care e destul de scump (in Ottawa, daca iti dai copilul la un day care privat pretul variaza intre 35-55$ pe zi) Gradinitile de stat is destul de aglomerate si greu sa gasesti un loc. De aceea multe mame prefera sa stea cu copilul mai mult acasa decit sa plateasca suma care ar cistigao la serviciu pentru day care.
Eu inca nu ma gindesc asa departe, astept intii sa se nasca, sa-l vad sanatos in bratele mele sapoi o sa incep grijile "mai mari".




Comments