Alaptatul si stocarea laptelui matern

Citeam mai ieri articolul Diei despre alaptat, pompare si inghetatul laptelui matern si mi-am dat seama ca eu am uitat sa scriu la acest capitol. A trecut totul asa de repede si chiar daca inca mai alaptez multe detalii se uita, asa ca am decis sa scriu aici ca sa tin minte pe viitor :)
Inca de cind am aflat ca sunt insarcinata toti ma intrebau daca am de gind sa alaptez, la care eu, surpinsa, intrebam, am alta optiune? Desigur, optiuni sunt, doar ca eu crescusem cu ideea ca un bebe mic trebuie alaptat. (Aici eu nu includ cazurile medicale cind o femeie nu poate alapta). Eu nu prea puteam sa inteleg cum o mama poate, din alte motive decit cele medicale, sa nu alapteze. Si aici va dau un exemplu. Sotia unui coleg de serviciu din start a zis ca ea nu vrea sa alapteze pentru ca e prea stresant pentru ea si sotul s-a ocupat ca fiica lor sa fie hranita cu formula. E drept, nu trebuie sa judecam caci fiecare face ce e mai bine pentru dinsul, insa din experienta personala am gasit alaptatul cu mult mai convenabil decit formula (cu toate ca Nicu niciodata nu a gustat-o) Dar insasi ideea de incalzit apa noaptea, de amestecat formula...parea prea mult pentru mine.
Eu am avut norocul sa am un bebe care inca din primele minute a deschis gura tare si nu am avut probleme la capitolul alaptat. Da, sinii au fost tare sensibili prima saptamina, durere a fost, dar nu asa de mare incit sa ma faca sa renunt.
In ce priveste capitolul pompare, eu fiind o first time mom, am vrut sa am de toate si credeam ca tot ce se vinde o sa-mi trebuiasca asa ca m-am facut cu 2 pompe, una manuala si alta electrica (ambele Medela) Pai bine, daca doriti un sfat si sa economisiti bani, cumparati numai o pompa. Daca o sa stati cu bebele acasa un an, atunci o pompa manuala o sa fie perfecta, nu costa scump si in plus, cind esti acasa, cel mic e cea mai buna pompa. Eu am folosit doar pompa manuala si o faceam doar noaptea cind bebele meu dormea si nu se trezea sa manince. Atunci sinii mei fiind prea plini, trebuia sa ii pompez ca sa pot dormi. Laptele mereu il congelam. Am gasit Milk trays sa fie foarte practice pentru ca sunt BPA free si ocupa loc putin, in plus bastonasele de gheata incap direct in biberon si e usor de dezghetat. Acest lapte l-am folosit timp de 6 luni cind baiatul meu a inceput sa manince solide. Mincarea i-o amestecam cu laptele meu.
Atunci cind am cumparat pompa electrica citisem mai multe parereri ca e buna pentru cei care pompeaza mult. In cazul prietenei mele, ea reintorcindu-se la serviciu la 4 luni, a dorit sa continue alaptarea piciului ei si se pompa sistematic pentru a mentine lapticul.
Mai cunosc mame care iau in chirie pompa de la farmacie...eu personal nu cred ca e tare econom acest lucru, insa pina la urma fiecare decide ce e mai bine pentru dinsii.
Fiimio are 14 luni si eu tot inca il alaptez, cei drept o fac numai inainte de culcare si cind se trezeste noaptea. Acum a inceput sa bea lapte de vaca din biberon, insa a refuzat biberonul aproape pina la un an. De multe ori cind ma mai trezesc noaptea ma gindesc sa ma opresc cu alaptatul, dar totodata stiu cit e de bun pentru astia mici, si personal imi place sa il am linga sinul meu caci stiu ca repede creste si aceste momente nu se mai repeta (cel putin cu el )
In concluzie dragi mamici, daca aveti posibilitatea sa alaptati, faceti acesti lucru ca nu aveti decit de cistigat, si voi dar si bebelusii vostri.

Comments

  1. Draga mea, te urmaresc de o vreme, imi place sa citesc despre pasii vostri prin Canada, am zambit de multe ori dar citind postul asta, m-am inmuiat de tot! Ai vorbit atat de frumos si de simplu despre alaptare, despre legatura asta minunata si unica!

    Faptul ca ai nascut in Canada, ti-a dat(poate fara sa iti dai seama), un mare avantaj in startul alaptarii. Am nascut si eu de 13 luni dar in Romania si tot prin cezariana. Eu mi-am primit puiul pentru prima data la san dupa 24 ore! Dupa vreo 6 ore am vazut-o prima data dar mi-au lasat-o numai vreo 30 de secunde, cat sa ii simt mirosul de bebelus si apoi sa dispara ca si cum nu as fi nascut.

    Te pup,
    Miha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Miha, mersi pt cuvintele frumoase. Ma bucur sa te fac zimbind ;) Da, ai dreptate, am fost norocoasa sa nasc aici si sa trec printr-o experienta frumoasa a nasterii care sa ma faca sa mai vreau copii :) iata nu inteleg un lucru, cum sa iai copilul de la mama si sa nu-l aduci 24 de ore? pai nu trebuie bebele sa pape sin de la mama? Sper ca in final tu si fetita ati fost bine si va bucurati acum non stop sa fiti impreuna. Eu as vrea acum sa-l ia cineva vreo 24 de ore sa ma odihnesc :))

      Delete

Post a Comment